Welke inductie kookplaat kopen

Inductie kookplaten zijn de trend onder kookplaten en zijn inmiddels standaard in hoogwaardige keukenapparatuur.Van zelfvoorzienende inductiekookplaten tot modellen met geïntegreerde afzuigkap , fabrikanten als Siemens, Bosch en Co. bieden oplossingen voor elke keuken.Hier lees je hoe een inductiekookplaat werkt, wat hem onderscheidt van een klassieke glaskeramische kookplaat en waar je op moet letten bij het kopen van een inductiekookplaat.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Inductie versus glaskeramiek: wat is een inductie kookplaat?

Inductie kookplaten staan ​​bekend om hun snelle warmteafgifte , die gemakkelijk kan wedijveren met de open vlam van een gasfornuis. Terwijl een inductiekookplaat eruitziet als een klassieke keramische kookplaat, zit het verschil in het type verwarming . Hoe koken met inductie precies werkt, wordt hieronder uitgelegd.

Beste Inductie kookplaat

Wij hebben 5 inductie kookplaten uitgezocht die volgens ons de beste inductie platen zijn, we hebben gekeken of de inductie kookplaat gemakkelijk is in gebruik, en of hij makkelijk is te installeren.


inductie kookplaat kopen

#1 Beste uit de test Inventum IKI6010

Het is een 1-fase plug & play kookplaat: stekker in het stopcontact en koken maar! Elke kookzone heeft een boostfunctie voor extra snelle verhitting en een instelbare timer. Handig als je even snel water wilt koken. De kookplaat is gemakkelijk te bedienen met tiptoetsen. Omdat veiligheid voorop staat, is de kookplaat voorzien van toetsenblokkering en restwarmte indicatie.

Specificaties

 • Tiptoetsbediening
 • Kookwekker en timer
 • Toetsenblokkering
 • Automatische panherkenning
 • Restwarmte indicatie
 • Kookduurbegrenzing
 • 1-fase plug & play

Pluspunten

 • de kookplaat geeft aan of hij na het koken nog warm is
 • De kookplaat kan aangesloten worden op een normaal stopcontact
 • De kookplaat is voorzien van kinderslot

Minpunten

 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen

inductie kookplaat 2 fasen

#2 Uit de test Inventum IKI6030

De randloze Inventum inbouw inductiekookplaat IKI6030 is voorzien van 4 kookzones, met elk 9 verschillende standen. Het is een kookplaat met powermanagement, je kunt ‘m daardoor aansluiten op 1- of 2 fasen. Elke kookzone heeft een boostfunctie voor extra snelle verhitting en een instelbare timer. Handig als je even snel water wilt koken. De kookplaat is gemakkelijk te bedienen met tiptoetsen.

Specificaties

 • Powermanagement voor 1- of 2-fase
 • 60 cm breed met 4 kookzones
 • Randloze kookplaat
 • Boostfunctie op alle kookzones
 • Tiptoetsbediening
 • Kookwekker en timer
 • Automatische panherkenning

Pluspunten

 • de kookplaat geeft aan of hij na het koken nog warm is
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen

Minpunten

 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen
 • Aansluiten op 2 fase kan lastig zijn

etna inductie kookplaat

#3 Uit de test ETNA KI560ZT

De ETNA KI560ZT inductiekookplaat heeft apart instelbare zones met een eigen sliderbediening. Hiermee schakel je per zone direct de gewenste stand in, zonder eerst een zone te selecteren via een centraal menu. Per zone kun je bovendien de ‘boostfunctie’ inschakelen voor extra snelheid. Ook is dit model voorzien van Virtual Pan Support. Dit design helpt bij het optimaal positioneren van de pan waardoor je het maximale vermogen uit je kookplaat haalt.

Specificaties

 • sliderbediening per zone: schakel direct naar de juiste stand, zonder eerst een zone te selecteren
 • met 10 kookstanden kun je iedere pan net zo nauwkeurig verhitten als met gas.
 • virtual Pan Support
 • timer per zone
 • warmhoudfunctie
 • pauzefunctie

Pluspunten

 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • De kookplaat geeft aan of hij na het koken nog warm is

Minpunten

 • De kookplaat heeft geen kinderslot
 • Aansluiten op 2 fase kan lastig zijn

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Terwijl een glaskeramische kookplaat wordt verwarmd door een warmtestraler, worden zogenaamde inductiespoelen gebruikt met inductievelden, die wisselende magnetische velden genereren . Het verschil met de glaskeramische kookplaat is dat er geen actieve warmte wordt gegenereerd, alleen de ferromagnetische bodem van de pot wordt verwarmd. Je hebt daarom speciale voor inductie geschikte pannen nodig, anders kan er geen warmteontwikkeling ontstaan.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Voordelen van inductie kookplaten

Koken met inductieve warmte is niet voor niets een populair alternatief voor de klassieke glaskeramische kookplaat.Een groot voordeel van inductietechnologie is dat de kookplaten niet actief worden verwarmd.Warmte ontstaat alleen als er geschikte potten, pannen of braadsledes met magnetische bodem op de kookplaat staan. Als de saus overkookt, verbranden er geen resten op de plaat en is de kookplaat eenvoudig schoon te maken. Een ander voordeel van een inductie kookplaat is de energiebesparing van inductie.Vergeleken met een keramische kookplaat verbruiken inductiekookplaten tot 20% minder elektriciteit, want aanzetten en opkoken gaat veel sneller en kost minder energie.

Voordelen van inductie op een rijtje:

 • Snel opwarmen en koken van voedsel
 • Energiebesparend
 • Geen warmteontwikkeling en laag risico op brandwonden
 • Geen verbranding van te gaar voedsel

Domino inductiekookplaten kopen?

Heb je een inductiekookplaat en een gaskookplaat nodig voor verfijnd koken? Domino-kookplaten bestaan ​​uit verschillende modules die afzonderlijk kunnen worden samengesteld. Een optimale oplossing voor hobbykoks die naast de inductiekookplaat niet zonder een snel gasfornuis willen en een extra wok- of grillstation willen plaatsen. De afzonderlijke modules zijn ongeveer 30 cm breed, zodat er meerdere naast elkaar in de uitsparing voor de kookplaat kunnen worden geïntegreerd. Daarnaast zijn de Domino inductieplaten ook individueel geschikt voor kleine eenpersoons keukens waarin 2 kookplaten voldoende zijn.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Inductie kookplaten met geïntegreerde afzuigkap

Met een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigkap is vervelend kopstoten op de afzuigkap verleden tijd. Bij de elegante 2-in-1 oplossing wordt de damp via een spleet op de inductiekookplaat naar beneden gezogen en via een slang afgevoerd. Als u last heeft van het luide werkingsgeluid van uw afzuigkap, dan is de combinatie van kookplaat en afzuigkap het overwegen waard: Naast het optische voordeel zijn inductievelden met een afzuigkap aanzienlijk stiller dan een klassieke afzuigkap.

Let er bij het kiezen van je inductiekookplaat op dat de kookplaat over een overloopbeveiliging beschikt. Mocht er iets overkoken, dan lopen vloeistoffen niet door de ventilatieopening, maar worden opgevangen in een gemakkelijk schoon te maken bak. De meeste inductiekookplaten met een afzuigkap hebben ook een veiligheids overloopbak die grotere hoeveelheden vloeistof kan opvangen. De combi-apparaten hebben meer ruimte nodig in de keukenkast omdat de luchtafvoerslangen en containers onder de kookplaat zitten.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Afmetingen van inductiekookplaten

Heeft je keuken een groot eiland of is de ruimte beperkt? Kies daarna de breedte van je inductiekookplaat. Ovengebonden inductiekookplaten zijn meestal 60 cm breed , zodat ze optisch aansluiten bij de breedte van de oven. Bij zelfvoorzienende inductievelden is de situatie anders : hier is een grote keuze aan kookzones van verschillende afmetingen. In keukens met een kookeiland is er voldoende ruimte en vormt de inductiekookplaat het middelpunt van de keuken, waardoor kookplaten met een breedte van 80 tot 90 cm nu standaard afmetingen zijn. Voor kleine keukens heb je de zelfvoorzienende kookplaten al vanaf 30 cm breed. Ook Domino-modules met een breedte tot 40 cm kunnen onderling worden gecombineerd.

Praktisch en mobiel: dubbele inductiekookplaten

Dubbele inductieplaten zijn geschikt als mobiele kookplaten voor feestjes of als extra kookstation en kunnen worden aangesloten op een normaal stopcontact met een spanning van 220V. Ook de praktische dubbele borden met inductie vind je bij expert.

Extra functies voor inductiekookplaten

Afhankelijk van het model en de fabrikant hebben inductiekookplaten enkele praktische extra functies als onderdeel van een meer geavanceerde keukenuitrusting. Zodat u weet wat u zoekt, presenteren we hier de belangrijkste technologieën.

aanduidingfunctie
opwarmfunctieEten wordt eenvoudig warm gehouden zonder aan te branden
Automatisch kokenDe temperatuur wordt automatisch verlaagd zodra de inhoud van de pot kookt
baksensorEen braadsensor helpt je bij het vinden van het juiste kookpunt voor braadstukken, steaks en dergelijke
boosterfunctieSommige inductiekookplaten hebben ook een boosterfunctie die de pan tot 30 seconden verwarmt
tijdopnemerDe kooktijd kan voor individuele kookzones worden geselecteerd of er klinkt een audiosignaal nadat de kooktijd is ingesteld
kinderslotBediening via aanraking blokkeren

welke pannen heb je nodig voor inductiekookplaten?

In een inductiekookplaat wekken inductiespoelen wisselende magnetische velden op. Deze velden worden direct overgebracht naar de bodem van het kookgerei. Dit werkt echter alleen bij speciaal geleidend kookgerei dat een ferromagnetische bodem heeft . Als je overstapt van een glaskeramische kookplaat naar een inductiekookplaat, kan het zijn dat je nieuw kookgerei moet kopen. Inductie -geschikte potten, pannen en braadpannen zijn gemarkeerd met een spiraalsymbool aan de onderkant van de pan , zodat u gemakkelijk de compatibiliteit kunt controleren.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Inductiekookplaat versus gaskookplaat: wat is beter?

Aziatische gerechten koken op open vuur in een wok of vlees aanbraden in een pan: veel koks zweren bij een gaskookplaat. Als het gaat om keukenplanning, moet u een type koken kiezen: gas of inductie?

Gaskookplaten: snel dankzij directe warmte

Voor veeleisende hobbykoks is een gaskookplaat tegenwoordig een must voor de juiste keukenapparatuur. Gaskookplaten verwarmen met een open vlam. Deze directe warmte verwarmt het voedsel in de pan of pan in korte tijd. Zodra je het vuur lager zet, is er geen restwarmte, zoals bij de stralingswarmte van keramische kookplaten. Net als de inductiekookplaten zijn gaskookplaten zeer energiezuinig door de korte kooktijd. Voorwaarde voor het plaatsen van een gaskookplaat is echter een bestaande gasaansluiting in uw keuken.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zodat je antwoord op krijgt op de vraag welke inductie kookplaat kopen.

Wat is beter: inductie of gas?

Of inductie of gas beter is, is een kwestie van smaak. De reactietijden en energie-efficiëntie van de twee soorten verwarming zijn in de huidige modellen even snel. Waar je gerechten nodig hebt die geschikt zijn voor inductie, heeft een gaskookplaat een gasaansluiting nodig. Een belangrijk aspect is echter de veiligheid . Koken op open vuur brengt altijd een zeker risico met zich mee en is minder geschikt voor huishoudens met kinderen. Inductiekookplaten daarentegen warmen niet op en geven geen restwarmte af, waardoor er geen risico op verbranding is . Inductiekookplaten hebben ook praktische functies zoals kinderbeveiliging om de veiligheid van het gezin te garanderen.

Welk frame voor je kookplaat

Naast de kookzones heb je ook verschillende opties voor het frame van je inductiekookplaat. Afhankelijk van je smaak en de mogelijkheden in je keuken kun je kiezen voor een inductiekookplaat met of zonder frame . Bij kookplaten zonder frame zijn er ook inbouwkookplaten voor inbouw . Deze sluiten af ​​met het werkblad. Bij inductiekookplaten met frame kun je kiezen voor een RVS frame of een afgeschuinde rand: één framerand is iets afgeplat.

Reparatie en installatie van inductie kookplaten

Reparatie: wie repareert een inductiekookplaat?
Als je inductiekookplaat defect is, hoeft het hoogwaardige apparaat niet meteen te worden weggegooid. Met een reparatie ontzie je niet alleen het milieu en verminder je elektronisch afval, je bespaart ook nog eens geld. De deskundige reparatieservice biedt u goedkope en snelle reparaties aan uw inductiekookplaat. Vraag ernaar bij uw plaatselijke deskundige speciaalzaak.

Inductiekookplaat vervangen of ombouwen

Wilt u uw glaskeramische kookplaat inruilen voor een moderne inductiekookplaat of uw bestaande inductiekookplaat vervangen? Geen probleem als er tot nu toe een zelfvoorzienende kookplaat in je keuken is geïnstalleerd. Deze wordt gekenmerkt door het feit dat hij onafhankelijk is van de oven, waardoor hij eenvoudig te vervangen is . Als uw huidige kookplaat een oven /kookplaatcombinatie is, moet u ook de oven vervangen. Een fornuisgebonden kookplaat herken je aan het feit dat de bedieningsknoppen voor de kookplaten op de oven te vinden zijn. Is het jouw oven?Voor een redelijk actueel model kun je ook direct bij de fabrikant vragen of ze compatibele inductiekookplaten voor jouw fornuis aanbieden. Ook in een van onze deskundige speciaalzaken helpen wij u graag persoonlijk verder.

Installatie: wie installeert een inductiekookplaat?

Wees voorzichtig bij het aansluiten van kookplaten ! Als u geen ervaring heeft met hoogspanningsstroom, laat u de installatie van kookplaten het beste door een deskundige doen, omdat ongetraind gebruik levensbedreigend kan zijn. Koopt u uw nieuwe inductiekookplaat bij expert , dan bieden wij u directe levering en aansluiting van uw inductiekookplaat aan met onze deskundige service .