Inductie kookplaat kopen?Een elektrische kookplaat kopen of toch nog een gaskookplaat kopen?Wie een gaskookplaat gaat kopen wil natuurlijk weten wat de voor- en nadelen van een gasfornuis ten opzichte van een elektrisch fornuis zijn.Online verschillen de meningen: professionele koks zweren bij de kookervaring op gas, terwijl sommigen om veiligheidsredenen de voorkeur geven aan een elektrisch fornuis.Wat zijn de voor- en nadelen van een gasfornuis ten opzichte van een elektrisch fornuis?Lees hier alles over de gaskookplaat en krijg antwoord op de vraag welke gaskookplaat kopen

Kijk naar de volgende voordelen ten opzichte van een elektrisch fornuis:

 • Onmiddellijke warmteontwikkeling met open vlam
 • Zichtbare en traploze warmteregeling
 • Energiebesparend
 • Nostalgische charme


Gaskookplaat kopenSommigen geloven het misschien niet, maar het koken van voedsel op een gasfornuis kan een enorm verschil maken in smaak. Een biefstuk in medium? Geen probleem – aangezien het vet in de pan bij een gasfornuis sneller opwarmt dan bij een elektrisch fornuis, blijft de steak lekker sappig in het midden.Waar je echter niet omheen kunt, is de omslachtigere schoonmaak en vooral in de zomer kan het warm worden onder de koksmuts met een open blauwe vlam in de kamer.

Gaskookplaat kopen?Koken op open vuur is onmisbaar in de professionele keuken, maar ook thuis koken steeds meer mensen op gas. Gaskookplaten bieden een aantal voordelen die financieel, emotioneel en praktisch zijn.egelijkertijd biedt de gaskookplaat razendsnelle en zeer hoge warmte, die eenvoudig en traploos kan worden geregeld. Als de branders uit zijn, is er geen verwarming. Er is geen vervelende restwarmte die ervoor zorgt dat gerechten te gaar of te gaar worden.Gaskookplaten kunnen worden gebruikt in gebouwen zonder stroomvoorziening en blijven functioneren bij stroomuitval. Vooral de buitenkeuken geniet van zelfvoorzienende gaskookplaten die op propaangas vrijstaand op de camping of in stacaravans en caravans worden bediend.

De open vlam in de keuken wordt door veel mensen als gezellig ervaren en straalt een goede sfeer uit. Koken met open vuur geeft je nostalgische en romantische gevoelens.Is een kookplaat voor gas niet erg moeilijk schoon te maken? Dit is slechts een vooroordeel, de apparaten zijn meestal gemakkelijk schoon te maken, omdat de pannendragers van bijna alle kookplaten kunnen worden verwijderd en in de vaatwasser kunnen worden gewassen.De branders staan ​​echter omhoog en als voedsel overloopt, kan er verbranding optreden. In sommige gevallen veeg je gaskookplaten niet zomaar schoon als glas. Vervuiling dient daarom zo snel mogelijk te worden verwijderd. Dit geldt zowel voor een gaskookplaat van roestvrij staal als voor glaskeramiek.

Natuurlijk houdt het omgaan met open vuur ook een risico op letsel in. U kunt zich verbranden als u onvoorzichtig met het vuur omgaat of als u per ongeluk in de vlam reikt. Tegelijkertijd kunnen papier en doek gemakkelijk vlam vatten en moeten ze uit de buurt van de warmtebron worden gehouden.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

gaskookplaat kopen

#1 Beste uit de test Etna

vijf-pits gaskookplaat van ETNA is extra breed met zijn vijf gaspitten. Toch past hij in elke standaard nis van elk aanrechtblad. Naast twee normale gasbranders, een sudderbrander en een extra grote brander, heeft deze kookplaat ook een speciale brander voor je wok. Hij is voorzien van moderne veiligheidsopties en is uitgevoerd in materialen van hoge en professionele horecakwaliteit.

Welk gas gebruikt een gasfornuis?

Het gasfornuis kan worden gevoed met aardgas via de gasaansluiting of met vloeibaar gas uit een gasfles of gastank. Het verschil is dat het vloeibare gas in een gasvormige toestand verandert en pas ontvlambaar wordt op het moment van aanbrengen.

Kan ik zelf een gasfornuis aansluiten

en wat kost het om dit door een vakman te laten aansluiten?
Je kunt alleen zelf een gasfornuis aansluiten als je een gasaansluiting in je keuken hebt en de juiste aansluitslang in huis hebt. De gastoevoer wordt onderbroken zodra de gasaansluiting niet is vastgeklikt. Installatie door een vakman kost gemiddeld minder dan 200 euro.
Als je niet zeker weet of het echt een gas aansluiting is of als je er weinig algemene kennis over hebt, raden we je ten zeerste aan om een ​​specialist te raadplegen.

Het aansluiten van de gaskookplaat duurt meestal iets meer dan een half uur. De kosten(+/- 200 euro) zijn inclusief reis-, werkuren, materiaalkosten voor de aansluitslang en de security check, en mocht er nu wat mis gaan kun je altijd terugvallen op de garantie.

Hoeveel verbruikt een gasfornuis?

Gebruik je een gasfornuis met een maximaal vermogen van 1,5 kilowatt, dan kost een elektrische kookplaat met hetzelfde vermogen ongeveer vijf keer zoveel. Hoeveel gas je gemiddeld per jaar verbruikt, hangt echter af van je kooksituatie.Doorslaggevend zijn de frequentie en duur van het gebruik van het gasfornuis en de oven en hoeveel mensen er koken. In een gezinshuishouden van vier personen is het gemiddelde verbruik 800 – 1000 kWh per jaar als er dagelijks wordt gekookt en de oven regelmatig wordt gebruikt.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

gaskookplaat kopen

Rebos gaskookplaat kopen

REBOS 5-pits gasstel. Het gasstel heeft twee snelbranders – één van 3800 W en één van 3000 W, twee 1750 W semi-snelbranders en een 1000 W brander. Het is geschikt om op allerlei manieren gebruikt te worden, van roosteren, koken en stomen tot frituren.

Welke soorten gaskookplaten zijn er?

Gaskookplaten worden voornamelijk gebruikt voor het koken in professionele en huishoudelijke keukens. Gaskookplaten zijn ook erg populair in buitenkeukens en op de camping.Ze verschillen in grootte, constructie en materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Ook het aantal en type branders en het ontstekingsmechanisme zijn belangrijke onderscheidende factoren.

We onderscheiden de volgende typen gaskookplaten:

 • Autonome gaskookplaat
 • Kookplaat gaskookplaat
 • Domino gaskookplaat
 • Gaskookplaat met wokbrander
 • Gaskookplaat onder glas

Welk gaskookplaat het beste voor u is, hangt af van de lokale omstandigheden, het toepassingsgebied en uw persoonlijke voorkeuren. Hieronder presenteren we alle soorten en hun voor- en nadelen in meer detail om uw beslissing gemakkelijker te maken.

Losse gaskookplaat en gasoven

Wil je een gaskookplaat met een gasoven heb je verschillende opties, een van die opties is een autonome gaskookplaat, die wordt individueel geïnstalleerd en onafhankelijk van de gasoven bediend. De bedieningselementen bevinden zich op het oppervlak van het apparaat.Zelfvoorzienende kookplaten installeer je vrij en flexibel in een werkblad. Wil je de oven op borsthoogte in de keukenkast plaatsen? Dan is het zelfvoorzienende model iets voor jou, want hij kan ook onafhankelijk van de oven in een modern kookeiland worden geplaatst.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Hierdoor heb je enorm veel creatieve vrijheid, want de gaskookplaat hoeft niet op het fornuis aangesloten te worden. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar is ook zeer voordelig voor het samenkomen van meerdere personen.

Gaskookplaat met oven

Bij een fornuis aangesloten gaskookplaat wordt de bediening via het fornuis geregeld. De kookplaat en oven zijn een onderling verbonden eenheid.De fornuis-kookplaatcombinatie is een praktisch en veelzijdig hulpje voor elke dag en kost tegelijkertijd minder dan de zelfvoorzienende kookplaat. De individuele ontwerpvereisten zijn echter sterk verminderd in vergelijking met deze, omdat het fornuis/kookplaat niet kan worden gescheiden.

Het klassieke gasfornuis, waarbij zowel de oven als de kookplaat op gas werken, is tegenwoordig zeldzaam. De combinatie van een gaskookplaat met een elektrische oven is gebruikelijk.Als u uw kookgedeelte wilt bijwerken maar de kachel wilt behouden, bieden veel fabrikanten ook ingebouwde gaskookplaten die achteraf kunnen worden ingebouwd.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Domino kookplaat

Met een Domino kookplaat combineer je eenvoudig een gaskookplaat met een inductiekookplaat of een keramische kookplaat, of zelfs een gaskookplaat met een grill- of een teppanyakikookplaat. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je weinig ruimte hebt of niet elke dag voor een heel gezin hoeft te koken, kun je Domino-kookplaten ook afzonderlijk laten installeren, dus zonder extra kookplaat.Wil je gebruik maken van de flexibiliteit, houd er dan rekening mee dat je dan ook meerdere aansluitingen nodig hebt voor de respectievelijke platen. En voor echt elegante combinaties is de kans groot dat je alle apparaten van één fabrikant moet kopen.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Gaskookplaat met wokbrander

Een wokbrander wordt bijzonder heet en heeft daarom meestal een zeer hoog aantal kilowatt. Door zijn vorm en materiaal is koken met een wok veel makkelijker en sneller dan met een pan.De hoge hitte in de wok in combinatie met het constant roeren van de ingrediënten maakt een bijzonder zachte, aromatische en gezonde bereiding van een gerecht mogelijk. Zeker bij het bereiden van Aziatische gerechten is een wok onmisbaar. Je hebt echter veel warmte nodig, die een normale brander niet kan leveren.

onthoud je dus van de Aziatische keuken en bereid je graag eten in een wok, dan ontkom je natuurlijk niet aan een gaskookplaat met wokbrander. Alleen een wokbrander kan door zijn hogere prestaties de warmte leveren die je nodig hebt om het gewenste voedsel te bereiden.Soms bevatten de kookplaataccessoires al een speciaal wokopzetstuk waardoor de wok beter op de haard kan zitten.

Bedenk ook dat een wokbrander helaas erg specifiek is, waardoor je hem niet op zoveel verschillende manieren kunt gebruiken. Het is gewoon te warm voor veel gerechten en ook voor de meeste kookgerei. Door de grote brandkracht komt het ook vaker voor dat er iets brandt.

Gaskookplaat onder glas

De maaltijden worden hier niet op het open vuur gekookt, maar op glaskeramiek. De moderne gas-onder-glas techniek combineert gebruiksgemak met de voordelen van de flexibel instelbare vlam. Het systeem is vergelijkbaar met een keramische plaat, behalve dat de warmtebron wordt gecreëerd door de gasvlam en niet door elektrische weerstand.

De branders zijn meestal infraroodbranders of katalytische branders, die bijzonder efficiënt en emissiearm zijn. Doordat de vlammen zich onder het glaskeramiek bevinden, is de energiebehoefte nog lager en de kostenbesparing groter.

Het grootste voordeel ten opzichte van conventionele gaskookplaten is waarschijnlijk dat een gasveld onder glas veel makkelijker schoon te maken is omdat er maar één vlak oppervlak is en voedsel niet op de branders kan komen. Er is geen omgang met vuur en hoewel het glas heet is, kan er geen substantie in de vlam komen.De kookplaat onder glas is echter meer storingsgevoelig, omdat de luchttoevoer onder de glaskeramische plaat niet altijd vrij van complicaties is. Zo’n kookplaat past ook het beste in een zeer moderne keuken. Wil je vanwege de nostalgie factor op gas koken, gebruik dan ook een van de andere soorten.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Waarop letten bij gaskookplaat kopen?

Ga je een gaskookplaat kopen ,Hieronder willen we u laten zien met welke factoren u gaskookplaten kunt vergelijken en beoordelen. Dit maakt het voor u gemakkelijker om te beslissen of een bepaalde gasplaat geschikt voor u is of niet.

Samengevat zijn deze factoren bijzonder belangrijk bij een gaskookplaat kopen:

 • materiaal
 • Gaskookplaat afmetingen
 • aantal branders
 • Gasbranders en hun prestaties
 • automatische ontsteking
 • Thermo-elektrische ontstekingszekering
 • Accessoires

De volgende paragrafen zijn bedoeld om u te ondersteunen bij uw aankoopbeslissing, omdat we hebben samengevat waar de afzonderlijke aankoopcriteria over gaan, zodat u ze beter kunt classificeren.

Gaskookplaat kopen?Welk materiaal

Een gaskookplaat is vaak het middelpunt in de keuken – en niet alleen wanneer deze actief is. De kookplaat is vaak geïntegreerd in het kookeiland en vormt daarmee het middelpunt van de woon- en eetkamer. Het materiaal van de kookplaat is van bijzonder belang.Bij het selecteren van de materialen moeten de volgende punten in overweging worden genomen:

 • kookplaat materiaal
 • materiaal van de pannendrager

Het oppervlak van een gaskookplaat is meestal gemaakt van roestvrij staal of glaskeramiek. Modellen van roestvrij staal zijn iets ingewikkelder om voor te zorgen. Een grondige reiniging is vooral belangrijk voor geborstelde stalen oppervlakken om hun uiterlijk te behouden.

Glaskeramiek, beter bekend onder de naam Ceran, vereist minder onderhoud en is over het algemeen makkelijker schoon te maken, maar heeft een heel ander visueel effect.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Aan het oppervlak zijn ofwel doorlopende pannendragers ofwel enkele pannendragers van roestvrij staal of gietijzer bevestigd, die kunnen worden verwijderd om de reiniging te vergemakkelijken. In de meeste gevallen zijn de pannendragers vaatwasmachinebestendig of voorzien van een onderhoudsvriendelijke emaille.In principe moet de gaskookplaat bij de keuken passen. In een landelijke keuken is een gaskookplaat van roestvrij staal of in een witte look bijzonder elegant. Een model van glaskeramiek staat prachtig in een moderne hoogglans keuken.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Gaskookplaat kopen?Welke afmetingen

In de handel verkrijgbare gaskookplaten variëren in grootte van ongeveer 30 tot 90 centimeter. Hoe groot je nieuwe gaskookplaat mag zijn, hangt vooral af van hoeveel ruimte je hebt in de keuken en op het werkblad. Een zelfvoorzienende gaskookplaat die vrij in het kookeiland kan worden geïntegreerd, kan idealiter groter zijn dan een gaskookplaat die in een gestandaardiseerde nis moet passen.

Houd er bij het kiezen van het formaat van de gaskookplaat ook rekening mee dat er een bepaalde afstand tot de muur moet worden aangehouden om de veiligheid te waarborgen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de gas- en elektrische aansluitingen op de installatieplaats correct zijn.Het is vooral belangrijk dat u de apparaat afmetingen, inbouwafmetingen en verpakkingsafmetingen niet met elkaar verwisselt en dat u een te groot gat in het hout met een sierrand zaagt. Als je absoluut zeker wilt zijn, meet je het geleverde apparaat het beste op voordat je de zaag oppakt.

Of je laat alles door een vakman installeren, want voor de stroomaansluiting heb je iemand met ervaring nodig.Helaas zijn sommige keukens te klein voor een gaskookplaat. Als er geen veiligheidsafstanden worden gegeven, zit er niets anders op dan een elektrisch fornuis te gebruiken.

Gaskookplaat kopen?Hoeveel branders

Niet alleen de beschikbare ruimte in de keuken is een belangrijk criterium voor het aantal branders, ook je persoonlijke omstandigheden spelen een belangrijke rol.Nadat je hebt overwogen hoeveel ruimte je hebt, moet je nadenken over voor hoeveel mensen je regelmatig gaat koken. Woon je in een eenpersoonshuishouden en bereid je zelden eten, dan is een 5-pits gaskookplaat iets voor jou. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde.

Afhankelijk van uw behoeften kan uw toekomstige gaskookplaat 2 vlammen, 3 vlammen, 4 vlammen, 5 vlammen of zelfs 6 vlammen hebben. Let bij de keuze van het aantal branders altijd op het vermogen van de branders, die we hieronder nader zullen omschrijven.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Gaskookplaten en hun prestaties

Bij het kiezen van een geschikte gaskookplaat mag u de vraag naar het vermogen van de branders niet negeren. Zelfs de beste gaskookplaat bestaat niet alleen uit extreem krachtige branders, er zijn ook zwakkere en zwakkere branders nodig. Extreem hete branders zijn leuk om vlees aan te schroeien, maar je kunt ze niet gebruiken om boter zachtjes te smelten.

Gaskookplaat kopen met automatische ontsteking

In een gaskookplaat zijn er twee ontstekingsmogelijkheden:

 • Handmatige ontsteking
 • Elektrische ontsteking

Slechts een paar gasbranders hebben tegenwoordig geen elektrische ontsteking, waarbij je de vlam met de hand moet aansteken, zoals vroeger, dus met een lucifer of aansteker.De meeste gaskookplaten hebben tegenwoordig een automatische ontstekingsfunctie. De kookplaat is voorzien van bougies. Via de bedieningsknop wordt dan een vonk bij de branders getriggerd, die de vlam ontsteekt.Lees verder om nog meer inspiratie te krijgen en zo de beste gaskookplaat kopen.

Simpel gezegd betekent dit “drukken en draaien” en de gasvlam gaat branden. Hiervoor is in veel gevallen een stroomaansluiting of batterijen nodig. In onze vergelijking is er echter geen apparaat dat op batterijen werkt.Sommige gasvelden hebben ook een automatische herontsteek- of herstartfunctie. Als de vlam door tocht wordt gedoofd, probeert het systeem deze opnieuw te ontsteken. Lukt dit niet, dan wordt de gastoevoer stopgezet.