inductie kookplaat inbouwen

Een keramische of inductie kookplaat inbouwen

Als je je hele keuken of werkblad vervangt, kun je de leverancier de juiste opening voor de kookplaat laten maken. Maar let op: hij heeft hiervoor de exacte afmetingen nodig! Als je je keramische of inductie kookplaat zelf wilt installeren, heb je wat handmatige vaardigheden nodig.Wij vertellen waar je op moet letten bij een inductie kookplaat inbouwen.Aan de hand van stappenplan word de inductie kookplaat inbouwen een makkie.

Inductie kookplaat inbouwen stappenplan

Lees in ons stappenplan hoe je je inductie kookplaat inbouwt in je keuken, en waar je op moet letten bij het installeren van de inductie kookplaat.Voordat je gaat beginnen met de inductie kookplaat inbouwen is het raadzaam om bij het uitpakken van de kookplaat om te kijken of er geen beschadigingen zijn en of de inductie kookplaat compleet is geleverd.Lees ondank dit stappenplan ook de montage handleiding van de inductie kookplaat door.

Inductie kookplaat inbouwen stap 1

Keramische of inductie kookplaten bevinden zich meestal boven de oven of een onderkast. De nauwkeurigheid tijdens de installatie moet daarom exact zijn. Om de installatie en het uitzagen van het werkblad te vereenvoudigen, is het raadzaam om een ​​sjabloon te maken. Het enige dat u nodig hebt, is een stuk karton van de juiste grootte (zoals degene in de doos die bij de kookplaat is geleverd).

Draai de keramische kookplaat ondersteboven zodat de bodem naar boven wijst en leg de kookplaat op een kleed zodat de kookplaat niet beschadigd. Meet de keramische kookplaat en tel aan elke kant ongeveer 5 millimeter op. Breng de afmetingen over op het karton en knip de sjabloon uit. Leg het karton op het werkblad en bepaal de positie van de kookplaat.

TIP: Als je heel precies wilt werken, kun je de sjabloon met plakstrips vastzetten om de positie van de keramische kookplaat precies te bepalen.

Inductie kookplaat inbouwen stap 2

Boor een gat in elke hoek. De gaten worden gebruikt om het zaagblad van de decoupeerzaag in het werkblad te krijgen om zo de uitsnede te kunnen maken.Meet de breedte van je zaagblad op en pak een iets grotere boor.

Inductie kookplaat inbouwen stap 3

Verbind met een potlood de gaten langs de sjabloon om een ​​lijn te vormen. De markering is belangrijk zodat de sectie recht is.Tevens is deze handeling een extra controle om te kijken of de afmetingen nog correct zijn.Na het aftekenen controleer of de lijnen parallel aan de rand van je blad lopen.

Inductie kookplaat inbouwen stap 4

Bij het uitzagen van het werkblad is het raadzaam om een ​​tweede persoon te hebben die u kan assisteren.Zodat de werkblad uitsparing bij het zagen niet uitbreekt en het werkblad, het fineer of het laminaat beschadigt.Beweeg de decoupeerzaag bij het uitzagen niet te snel door het aanrechtblad. Controleer voortdurend de snijnauwkeurigheid met behulp van de markering.

Inductie kookplaat inbouwen stap 5

Nadat u het werkblad hebt uitgesneden, plaatst u de kookplaat. Het moet goed in het werkblad passen en stevig op de rand liggen. Voordat u de borgclips vastdraait, moet de kookplaat vierkant in het werkblad zitten. Controleer ten slotte of de kookplaat goed vastzit.

Inductie kookplaat aansluiten

Of het nu gaat om keramische of inductiekookplaten: in de regel is er al een 5-aderige aansluitkabel met een aderdoorsnede van minimaal 1,5 mm². Als de nieuwe kookplaat geen voorgemonteerde aansluitkabel heeft, is deze voorgemonteerd verkrijgbaar bij de elektrohandel of bouwmarkt. Volgens de regelgeving(NEN 1010) is voor de aansluiting alleen een flexibele kabel met 5 aders(afhankelijk van toestel) en een doorsnede van minimaal 1,5 mm² toegestaan ​​omdat het een bewegend onderdeel is. De adereinden moeten worden voorzien van adereindhulzen.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Wanneer u de verpakking van uw nieuwe kookplaat opent, ziet u mogelijk verschillende alternatieve aansluitmogelijkheden. Let erop dat u de aansluitschema’s correct toewijst volgens de Nederlandse aansluitvoorwaarden!

1 fase inductie kookplaat

Een 1 fase inductie kookplaat aansluiten gaat over het algemeen heel gemakkelijk, aan de 1 fase inductie kookplaat zit over het algemeen een normale stekker,Deze 1 fase inductiekookplaat hoeft alleen de stekker in het daarvoor geschikte stopcontact geplaatst te worden.Let op dat de elektra groep waar deze stopcontact op zit aangesloten, alleen voor de inductie kookplaat is bedoeld(aparte groep).

2 fase inductie kookplaat

Heb je een inductie kookplaat die je moet aansluiten op een ,,2 fase kookgroep” sluit je de kookplaat met een perilex aansluitsnoer aan.De perilex aansluitsnoer van de inductie kookplaat heeft 5 aders.In het geval van een kookgroep worden de kleuren op de volgende manier aangesloten:

  • Bruin Fase 1 (L1)
  • Zwart Fase 2 (L2)
  • Blauw Nul (N1)
  • Grijs Nul (N2)
  • Groen Geel: Aarde (PE)

3 fase inductie kookplaat

Heb je een inductie kookplaat die op een 400 volt aansluiting werkt moet je je kookplaat aansluiten ook met een perilex snoer en stekker zoals hieronder beschreven.Let op dat er ook perilex stekker zijn die bedoel zijn voor 25 ampere perilex stopcontacten.(raadpleeg handleiding kookplaat)

Bij een 3 fase(kracht) kookgroep worden de 5 aderkleuren als volgt aangesloten:

  • Bruin Fase 1 (L1)
  • Zwart Fase 2 (L2)
  • Grijs Fase 3 (L3)
  • Blauw Nul (N1)
  • Groen Geel Aarde (PE)
inductie kookplaat inbouwen

#1 Beste uit de test Inventum IKI6010

Het is een 1-fase plug & play kookplaat: stekker in het stopcontact en koken maar! Elke kookzone heeft een boostfunctie voor extra snelle verhitting en een instelbare timer. Handig als je even snel water wilt koken. De kookplaat is gemakkelijk te bedienen met tiptoetsen. Omdat veiligheid voorop staat, is de kookplaat voorzien van toetsenblokkering en restwarmte indicatie.


Welk stopcontact heeft een inductiekookplaat nodig?

1 fase aansluiting voor een inductiekookplaat

Bij een inductiekookplaat inbouwen is het ook belangrijk om te weten wat voor stopcontact er gebruikt moet worden.Bij een 1 fase aansluiting moet er een ,,normaal stopcontact” worden geplaatst.Meestal zit er al een stekker aan de inductiekookplaat en is het plug and play, makkelijker word een inductie kookplaat inbouwen niet.

Stopcontact voor 1 fase inductie kookplaat

Wandcontactdoos enkel met randaarde inbouw wit inbouw stopcontact voor een 1 fase inductie kookplaat. Product word geleverd zonder afdekraam.

inductie kookplaat inbouwen stopcontact

Kookgroep stopcontact voor een 2 fase inductiekookplaat

Bij een 2 fase aansluiting of in de volksmond een kookgroep moet je een perilex stopcontact gebruiken.Dit stopcontact is een speciaal stopcontact waar alleen ,,speciale apparaten in mogen”Voor het monteren is het belangrijk om van te voren goed de installatie handleiding van je inductie kookplaat te raadplegen hoe je je inductie kookplaat aansluit.

Stopcontact voor 2 fase inductie kookplaat

Wcd perilex wandcontactdoos inbouw – 16 Ampère – crème wit. Perilex wandcontactdoos inbouw, 3-polig, N, PE of 2P 2N, PE.

2 fase inductiekookplaat inbouwen

Stopcontact voor een 3fase inductie kookplaat

Voor een stopcontact voor een 3 fase aansluiting, word ook een perilex stopcontact gebruikt, alleen die word anders aangesloten(Zie inductie kookplaat aansluiten).De perilex stopcontact heb je in 2 versies. er zijn perilex stopcontacten die geschikt zijn tot 16 ampère, en er zijn perilex stopcontacten die geschikt zijn tot 25 ampère.Lees dus goed voordat je je inductie kookplaat gaat aansluiten de installatie handleiding van je inductiekookplaat om te kijken welke aansluiting je nodig hebt.

Welk aansluitsnoer voor mijn inductie kookplaat

1 fase aansluitsnoer

Voor het aansluiten van je 1 fase inductie kookplaat heb je een normaal aansluitsnoer met stekker nodig, dit is een aansluitsnoer die in elk normaal stopcontact past.

Aansluitsnoer voor 1 fase inductie kookplaat

1 fase aansluitsnoer met stekker geschikt tot 16 ampère met een haakse stekker.Aansluitsnoer van 3 meter

1 fase aansluitsnoer

2 fase aansluitsnoer en 3 fase aansluitsnoer

Voor het aansluiten van een 2 fase inductie kookplaat en een 3 fase inductie kookplaat gebruik je een perilex aansluitsnoer, met een perilex stekker.Afhankelijk of het een 2 fase inductiekookplaat is, of een 3 fase kookplaat is, je gebruikt een perilex aansluitsnoer met perilex stekker , alleen je sluit hem anders aan.(zie inductie kookplaat aansluiten)

Aansluitsnoer voor 2 fase inductie kookplaat en 3 fase inductie kookplaat

3 fase aansluitsnoer, met stekker geschikt tot 16 ampère met een haakse stekker.Aansluitsnoer van 3 meter geschikt voor 2 fase, en 3 fase inductie kookplaten

perilex aansluitsnoer voor inductiekookplaat

Kookgroep aansluiten in meterkast

Bij een inductie kookplaat inbouwen, en het plaatsen van een 2 fase inductie kookplaat moet je ook aanpassingen in je meterkast doen.Het plaatsen van een kookgroep is specialistisch werk en het is raadzaam om dit door een vakman te laten doen.In je meterkast word een kookgroep geplaatst, die kookgroep bestaat feitelijk uit 2 aparte groepen, die je weer via een kabel aansluit op de perilex aansluiting in je keuken.

Stopcontact voor 2 fase inductie kookplaat

Kookgroep 16A 2P 2N B karateristiek
Een fornuisgroep wordt gebruikt om een kookplaat of elektrische fornuis aan te sluiten. In de volksmond wordt dit component ook wel een kookgroep genoemd.

kookgroep

3 fase groep voor inductie kookplaat aansluiten in meterkast

Bij een inductie kookplaat die op 3 fase werkt heb je kans dat je je meterkast moet uitbreiden met een kracht groep(3 fase groep).Het is raadzaam om deze krachtgroep door een vakman aan te laten sluiten.De krachtgroep bestaat feitelijk uit 3 aparte groepen die alleen voor je inductie kookplaat gebruikt wordt.

Stopcontact voor 2 fase inductie kookplaat

3 Fase automaat 16A 4P
Een krachtgroep wordt gebruikt om een kookplaat of elektrische fornuis aan te sluiten.

3 fase automaat