Keramische kookplaat kopen?

Niet alleen degenen die graag voor het hele gezin koken, hebben vaak een fornuis nodig – zelfs in een enkele keuken moet je koken. En aangezien de laatste aankoop waarschijnlijk al een tijdje geleden is en er altijd nieuwe ontwikkelingen zijn, moet u zich goed informeren voordat u een kookplaat koopt.

Ontwerpen : Er zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn staande en ingebouwde kookplaten. Vrijstaande fornuizen worden niet geïntegreerd in je keuken, maar kunnen volledig zelfstandig worden opgesteld. Inbouwkookplaten worden naadloos geïntegreerd in uw inbouwkeuken. Beide bestaan ​​uit een oven en een vast geïnstalleerde kookplaat. Er zijn ook ovens en kookplaten gescheiden van elkaar . Die laatste zijn vooral geschikt als je je oven bijvoorbeeld op borsthoogte wilt plaatsen.

Verschillende kookplaten

De grootste verschillen in kookplaten zitten in de kookplaten. Bij hen heb je de keuze tussen drie verschillende varianten, die scoren met verschillende voor- en nadelen.

Inductiekookplaat : De nieuwste en waarschijnlijk de veiligste variant van de kookplaat. Hierdoor ontstaan ​​magnetische draaikolken die alleen in de eigenlijke pot warmte genereren. De kookplaat zelf wordt helemaal niet heet . Enerzijds verhoogt dit de veiligheid , aangezien het risico op brandwonden drastisch wordt verminderd, en anderzijds maakt het ook het schoonmaken gemakkelijker , aangezien u de kookplaat altijd direct kunt afvegen en schoon kunt houden. Houd er echter rekening mee dat inductiekookplaten vaak wat duurder zijn.

Elektrisch kookplaat: het elektrische bereik is misschien wel het meest voorkomende model op de markt, hoewel het nu wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie van inductietechnologie. Als het om de kookplaat gaat, heb je de keuze tussen glaskeramiek en gietijzer. Ze zijn iets goedkoper in aanschaf en gebruiksvriendelijk. De kans op brandwonden is echter beduidend groter dan bij het inductieveld.

Gaskookplaat : Het gasfornuis is het oudste nog beschikbare model. Het heeft het grote voordeel van een snelle en goed regelbare warmteontwikkeling . Wel moet je voorzichtig zijn met de open vlam . Dit is vooral gevaarlijk in huishoudens met kleine kinderen .

De keramische kookplaat.De klassiekers in de Nederlandse keukens zijn sinds het midden van de jaren zeventig inbouwfornuizen met keramische kookplaten. Hoewel “keramisch veld” het universele woord is, is het strikt genomen een geregistreerd handelsmerk van Schott AG. In feite verwijst het woord naar een kookplaat van glaskeramiek .

Dit is in veel opzichten een handige uitvinding. De kookplaat geeft zijn warmte verstandig af. Dit betekent dat niet de hele glaskeramische plaat heet wordt, maar alleen de betreffende kookplaat. Hierdoor is de warmteontwikkeling op de kachel niet zo extreem als bij de oude elektrische kachels. Dit bespaart ook elektriciteit . Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom deze kooksets tegenwoordig zo wijdverbreid zijn.

Qua kooktijd moeten glaskeramische fornuizen wat inleveren in vergelijking met gaskookplaten. Maar veel tijd breng je niet meer door bij de kachel. Een groot nadeel van de kookplaat is dat er snel krassen op komen . Overgekookte inhoud – vooral sauzen en melk – verbrandt ook bijzonder snel. Reiniging dient dan zorgvuldig te gebeuren met speciale reinigingsmiddelen. Ook te sterke reinigingsmiddelen kunnen het glaskeramische veld beschadigen. Dit heeft weer gevolgen voor de warmtegeleiding. Over het algemeen passen de keramische kookplaten mooi in elke keuken.

keramische kookplaat kopen

#1 keramische kookplaat kopen de AEG HK634060XB

De AEG HK634060XB keramische kookplaat, geschikt voor inbouw is 58 cm breed en heeft 4 kookzones. Selecteer met één vinger precies de instellingen die je nodig hebt. Het DirectControl-systeem geeft je direct toegang tot de bediening van de kookplaat.

keramische kookplaat kopen?Wat zijn de voor- en nadelen

Keramische kookplaten met warmtestralers vervingen destijds de massakookplaten door gietijzeren platen. Ze brengen aanzienlijke voordelen met zich mee :

 • snelle verwarming
 • hygiënisch glad oppervlak in vergelijking met gietijzeren platen
 • Comfortuitrusting met twee en drie circuitzones, restwarmte-indicator en Co.
 • lagere aankoopprijs in vergelijking met inductievelden
 • geen geluidsontwikkeling zoals bij het inductieveld


De afzonderlijke kookzones – meestal 4 in aantal – zijn gemarkeerd als decoratie. Er zit meestal een braad- of flexzone onder, die je eventueel kunt aanpassen aan de grootte van het kookgerei. Tweecircuit- en driecircuitzones kunnen ook worden vergroot door individuele verwarmingscircuits.

Om zelfvoorzienende glaskeramische kookplaten te bedienen, d.w.z. die onafhankelijk zijn van de eventuele oven, zijn er ofwel draaischakelaars aan de voorkant of aanraakbedieningspanelen aan de bovenkant. De handige schuifregelaar is beschikbaar voor zowel inductiemodellen als stralingswarmtepanelen.lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste keramische kookplaat kopen.

Na het uitschakelen waarschuwt een restwarmte-indicator voor de hoge oppervlaktetemperatuur van de kookplaat. Speciale functies dragen bij aan het comfort tijdens het koken, zoals de automatische boost-functie, die begint met vermogen en vervolgens vermindert, of de stop-and-go-functie, bijvoorbeeld in modellen van AEG en Miele : hiermee kunt u het koken kort onderbreken proces en slaat het alle instellingen op.

De nadelen van warmtestraling spelen alleen een rol in tegenstelling tot moderne inductietechnologie:

 • Hoge elektriciteitskosten : In tegenstelling tot gas- en inductievelden slaan de stralingswarmtevelden veel warmte op in het materiaal. Deze restwarmte kan enerzijds letselgevaar opleveren en anderzijds het energieverbruik verhogen.
 • Delicaat oppervlak : Er bestaat een risico dat hete voedselresten verbranden als u deze niet onmiddellijk verwijdert.
keramische kookplaat kopen

keramische kookplaat kopen de Whirlpool AKM9010NE

Whirlpool AKM9010NE. Kastontwerp: Ingebouwd, Type kookplaat: Keramisch, Soort materiaal (bovenkant): Glaskeramiek. Soort bediening: Draaiknop, Controle positie: Rechtsboven. Aangesloten lading (elektrisch): 6200 W, Stroom: 27 A. Breedte: 580 mm, Diepte: 510 mm, Hoogte: 50 mm

Hoeveel kost een keramische kookplaat?

Keramische kookplaten zijn er in alle prijsklassen. Vanaf ongeveer 200 euro heb je modellen met maximaal vier kookzones. Keramische kookplaten met zes kookzones zijn verkrijgbaar vanaf 900 euro.

Veiligheid en keramische kookplaten

Een klassieke keramische kookplaat, dus zonder inductietechnologie, verwarmt zowel de actieve kookzone als de omgeving. Raak dit gebied niet aan en houd ontvlambare voorwerpen uit de buurt. De restwarmte-indicator geeft echter aan wanneer er geen risico op brandwonden meer is.

Extra functies keramische kookplaat

Voordat u een keramische kookplaat koopt, moet u overwegen welke functies voor u belangrijk zijn. Keramische kookplaten kunnen handige extra functies hebben, zoals een timer of een boost-functie.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke keramische kookplaat kopen.

Hoe keramische kookplaat schoonmaken?

Bij een keramische kookplaat kopen kijk je natuurlijk ook hoe makkelijk je de keramische kookplaat kan schoonmaken en wat je vooral niet moet doen Gebruik geen scherp mes om schoon te maken.U kunt de keramische kookplaat ernstig beschadigen. Het is beter om een ​​metalen schraper te gebruiken om afzettingen te verwijderen. Een nog mildere methode is zuiveringszout: gewoon zuiveringszout mengen met water, de resulterende pasta op de keramische kookplaat aanbrengen, even laten inwerken en dan afvegen. Resultaat: Een stralende keramische kookplaat.lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste keramische kookplaat kopen.

Keramische kookplaten met vier zones

Als je een nieuwe keramische kookplaat wilt kopen voor je bestaande keuken, let dan goed op de afmetingen. Het zou ideaal zijn als de nieuwe plaat zou passen in het gat in het werkblad waar de oude zat.

In Nederland mag u uitgaan van een standaardbreedte van 60 cm .Zorg ervoor dat de breedtemaat past bij uw fornuis! Dit zijn zogenaamde fornuisgestuurde inbouwkookplaten, die precies moeten passen bij de afmetingen van uw fornuis.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke keramische kookplaat kopen.

Op een standaard kookplaat vind je meestal vier kookzones, met twee zones die vergroot kunnen worden, b.v. B. om een ​​zeer grote pan of een braadpan te verwarmen .Voor grote gezinnen zijn vier kookzones vaak niet genoeg – zeker niet bij het vieren van verjaardagen. We raden je aan om vooraf te bedenken of je meer dan vier zones nodig hebt. Dan moet u afwijken van de standaardbreedte en bredere panelen gebruiken, die b.v. B. 90 cm breed.Deze hebben dan ook nog vijf of zes kookzones.

Een grotere keuze aan breedtes vind je echter bij de zogenaamde zelfvoorzienende kookplaten. Deze zijn niet afhankelijk van een geschikte kachel, maar werken zonder.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke keramische kookplaat kopen.

Keramische kookplaat en veiligheid

Een veiligheidsuitschakeling kan brand voorkomen, het kan keer op keer gebeuren dat het aan het einde van de kooktijd een beetje hectisch wordt omdat er meerdere gerechten tegelijk klaar zijn. Schakelt u na het koken altijd elke kookzone uit?

Zodat u zich deze vraag niet meer hoeft te stellen, kiest u best voor een glaskeramische plaat met veiligheidsuitschakeling . Hierdoor schakelt de plaat automatisch uit als deze langere tijd niet is gebruikt.Dit verkleint het risico dat er iets in brand vliegt als u vergeet de branders uit te zetten.

Zijn er keramische kookplaten met drie kookzones?

De meeste kookplaten zijn met vier of meer kookzones. Natuurlijk zijn er ook kleinere soorten die je ook als camping glaskeramische kookplaten kunt gebruiken .Je kunt kiezen tussen losse platen, een glaskeramische kookplaat met 2 platen of één met drie kookzones. Deze kookplaten zijn erg smal en passen perfect in een eenpersoonshuishouden met een kleine keuken – of in een stacaravan.lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste keramische kookplaat kopen.

Welke pannen gebruik je bij keramische kookplaten?

Een groot voordeel van glaskeramische kookplaten is dat je bijna elk kookgerei kunt gebruiken. Het is belangrijk dat de bodem van de potten en pannen past bij de respectievelijke diameter van de kookplaat . Ze mogen niet te klein en niet te groot zijn.

Wat is het verschil tussen glaskeramiek en Ceran?

Er is geen verschil tussen keramische kookplaten en ceran kookplaten.Ceran is slechts een merknaam, maar het is algemeen aanvaard geworden in de taal die voor dit type fornuis wordt gebruikt.

Wat is beter: inductie kookplaat of een keramische kookplaat?

Kookplaten van glaskeramiek en inductie bieden evenveel voordelen. De temperatuur van de inductiekookplaat is tot op de graad Celsius in te stellen . Bovendien verwarmt de inductiekookplaat voedsel en water sneller. Direct na het uitschakelen wordt het weer koud.Keramische kookplaten zijn doorgaans goedkoper. Bovendien kun je hier bijna elk kookgerei gebruiken .

Wat betekent de energie-efficiëntieklasse voor inbouwfornuizen?

Bij een keramische kookplaat kopen kijk je natuurlijk ook naar de zuingiheid van de keramische kookplaat .Energieverbruik is een belangrijk selectiecriterium voor grote elektrische apparaten zoals koelkasten , vaatwassers en wasmachines . Er zijn energielabel voor kookplaten,Ze tonen het stroomverbruik in kWh bij conventioneel bedrijf met boven- en/of onderwarmte of met circulatielucht. Bij het vergelijken moet je ook rekening houden met het bruikbare ovenvolume dat op het EU-label staat vermeld.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke keramische kookplaat kopen.

Sinds het label in 2015 werd herzien, varieert de schaal van energie-efficiëntieklassen van de meest economische modellen in klasse A+++ tot klasse D voor apparaten met het hoogste stroomverbruik. Dit geldt voor ovens en ovens met een stoomfunctie, maar niet voor pure stoomkokers. Goede inbouwfornuizensets voldoen aan de eisen van klasse A, topmodellen van klasse A+. Klasse A+++ ovens zijn zeldzaam en duur.Voorbeeld van elektriciteitsverbruik: Een klasse A-oven die drie keer per week wordt gebruikt, heeft een jaarlijks energieverbruik van ongeveer 125 kWh, terwijl een klasse A+-model slechts ongeveer 105 kWh verbruikt.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke keramische kookplaat kopen.lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste keramische kookplaat kopen.

Wat zijn de voordelen van keramische kookplaten met warmtestraling?

De praktische keramische kookplaat met warmtestraling is al decennia lang de norm en heeft massale kookplaten uit de meeste keukens verdrongen. Je herkent de kookplaten aan de kookzones die rood oplichten. Ze warmen sneller op, reageren sneller op temperatuurveranderingen, zijn gemakkelijker schoon te maken en verbruiken minder elektriciteit.
Voordelen:

 • overtuigende prijs-kwaliteitverhouding,
 • visueel aantrekkelijk en verkrijgbaar met verschillende framedesigns voor de inbouwkeuken,
 • gebruiksgemak en
 • onderhoudsvriendelijk oppervlak.

nadelen:

 • risico op brandwonden,
 • Energieverbruik hoger dan inductiekookplaten.