Welke koekenpan kopen?

Koekenpannen zijn een integraal onderdeel van de moderne en gevarieerde keuken. Vlees kort en heet aanbraden, gebakken eieren zachtjes bakken, groenten zachtjes koken – er zijn geen grenzen aan plezierige creativiteit. Het aanbod is enorm en wie een nieuwe koekenpan wil kopen vraagt ​​zich af: welke koekenpan kopen?

Waar moet ik op letten bij een koekenpan kopen?

Veelgebruikte materialen in koekenpannen – aluminium, roestvrij staal en gietijzer
De eerste vraag is altijd het materiaal en de coating. En zoals zo vaak in het leven, is er geen duidelijk antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van de gewenste toepassing. Feit is: als je een gecoate pan wilt kopen , heb je qua materiaal weinig keus – meestal wordt hier aluminium gebruikt. Coatings gemaakt van siliciumdioxide of silargan-keramiek worden met name aanbevolen omdat ze krasbestendig zijn. Naast gecoate aluminium pannen zijn ook gietijzeren en Cromargan pannen trendy. Deze zijn echter niet altijd geschikt voor inductiekookplaten.

Aluminium is een van de goedkoopste materialen en is gemakkelijk te onderhouden. Het zet het meest uit, daarom hebben veel pannen een grotere holle bodem om een ​​stevige stand op het kookoppervlak te garanderen. Roestvrij staal is robuuster en even gemakkelijk te onderhouden. De warmtegeleiding is zwak, daarom wordt roestvast staal bijna altijd op een “sandwich” manier gecombineerd met een koperen kern. Zuiver koper is zeer stabiel en zet niet veel uit, daarom gaat het bijzonder lang mee – maar het heeft ook een hogere prijs.

Om deze reden wordt vaak RVS met een koperen kern gebruikt. gietijzer is bijna onverwoestbaar en heeft er geen hekel aan om gedoofd te worden of extreme temperaturen op een gasfornuis. Als je bijzonder duurzaam kookgerei wilt kopen, is gietijzer een goede keuze. Het nadeel is dat dergelijke pannen veel moeilijker schoon te maken zijn.

Waarop moet worden gelet met betrekking tot het handvat en de panbodem
Bijzonder goede eigenschappen zijn warmte-geïsoleerde, afneembare handgrepen . Aan de andere kant, als de handgrepen van metaal zijn, zijn ze altijd geschikt voor de oven, maar aan de andere kant zijn ze zwaarder en minder goed geïsoleerd. Het gebruik van ovenwanten beschermt u tegen brandwonden. Koekenpannen hebben vaak kunststof handgrepen die hittebestendig zijn of een speciale vlamvertrager hebben.

Sandwichbodems of de bijna identieke capsulebodems bieden een zeer goede warmteoverdracht. Ze zijn stabiel en vervormen slechts licht. Moderne braadpannen zijn geschikt voor het bereiden van voedsel op halogeen-, inductie- en glaskeramische kookplaten. Het kan ook worden gebruikt op gas- en elektrische kachels.

Last but not least speelt de robuustheid een grote rol als je een nieuwe koekenpan wilt kopen. Hoogwaardig keukengerei is vooral in het dagelijkse keukenleven nodig, omdat het meer wordt gebruikt dan andere huishoudelijke of elektrische apparaten. Bovendien wordt het materiaal van een koekenpan in zeer korte tijd tot het maximum verhit, zet uit en wordt dan snel weer afgekoeld door te blussen met vloeistoffen of het van de plaat te tillen.

Ook schoonmaakmiddelen en ruw contact bij het opbergen van de pan zijn probleemfactoren. Een kleine maar effectieve tip: Bij het op elkaar stapelen van koekenpannen met antiaanbaklaag is het raadzaam om er een of twee lagen keukenpapier tussen te leggen. Dit beschermt de gevoelige coatings en verlengt de levensduur van de koekenpannen.

koekenpan kopen

Beste keus

Deze luxe maar voordelige Tefal Hard Titanium+ Koekenpan – Ø 28 cm zorgt voor optimaal kookplezier in jouw keuken. De koekenpan is voorzien van de sterkste en meest duurzame Tefal anti-aanbaklaag Titanium Excellence. Tijdens het bakken met deze extra dikke anti-aanbaklaag heb je geen boter of olie meer nodig en zelfs het gebruik van metalen spatels is geen enkel probleem!

Hier moet je rekening mee houden voordat je een koekenpan koopt

Voordat je een pan koopt, is het goed om te weten wat je verwacht van je nieuwe keukengadget . Pannen behoren tot de gebruiksvoorwerpen die bijna dagelijks in elk huishouden worden gebruikt . Onze checklist geeft je een aantal handige vragen om in gedachten te houden bij het koekenpan kopen:

 • Welke gerechten wil je vooral klaarmaken?
 • Op welk type fornuis wil je de pan gebruiken?
 • Voor hoeveel mensen kook je meestal?
 • Wil je de pan ook in de oven gebruiken?

Welke soorten koekenpannen zijn er

Pannen zijn er niet alleen in verschillende maten – meestal tussen de 20 cm en 32 cm in diameter – ze zijn ook gemaakt van verschillende materialen . De eigenschappen van je pan of braadpan zijn grotendeels afhankelijk van het gebruikte materiaal.lees verder voor nog meer informatie over welke koekenpan kopen.

Gegoten aluminium koekenpan kopen?

Veel gegoten aluminium pannen hebben een antiaanbaklaag en bieden ook andere voordelen voor dagelijks gebruik. Gegoten aluminium pannen zijn populair in veel keukens vanwege hun goede warmtegeleiding en lage gewicht .

 • zeer geschikt voor vis en lage tot gemiddelde kooktemperaturen
 • bijzonder licht en vaak gecoat
 • over het algemeen niet geschikt voor aanbraden en hoge temperaturen

Roestvrijstalen koekenpan kopen?

Heb je liever een steviger frituurpan, dan is een roestvrijstalen pan iets voor jou! Pannen van roestvrij staal zijn extreem temperatuurbestendig – zelfs boven 250 °C. Dit maakt ze de ideale keuze als je bijvoorbeeld een biefstuk wilt aanbraden. Bovendien zijn roestvrijstalen pannen bijzonder robuust .

 • Bijzonder hittebestendig en geschikt voor bijna elk voedsel
 • Extreem robuust en vaak gecoat
 • Minder goede warmtegeleiding dan andere soorten pannen

Gietijzeren koekenpan kopen?

Bij het bereiden van aardappelgerechten en gebak zijn de bakresultaten van gietijzeren pannen ongeëvenaard. Het zware keukengerei is onverwoestbaar, ovenvast en geschikt voor inductie . Daarnaast zijn gietijzeren pannen bijzonder onderhoudsvriendelijk, want na gebruik hoef je ze alleen nog maar met keukenpapier schoon te vegen. Op deze manier blijft de patina, die belangrijk is voor dit type pan, intact.

 • Extreem hittebestendig en geschikt voor elk type fornuis
 • Extreem robuust en duurzaam
 • na aankoop moet de gietijzeren pan gekruid zijn

Koperen koekenpan kopen?


Koperen pannen zijn bijzonder stijlvol. Het glanzende keukengerei maakt indruk met hun uiterlijk, vooral bij het koken in shows of in een open kook-eetkamer. Bij het bereiden in de koperen pan kan de temperatuur nauwkeurig worden geregeld – een voordeel dat vooral door ervaren koks wordt gewaardeerd.lees verder voor nog meer informatie over welke koekenpan kopen.

 • Beste thermische geleidbaarheidseigenschappen – ideaal voor gasfornuizen
 • nauwkeurige regeling van de temperatuurtoevoer mogelijk
 • Bepaalde voedingsmiddelen reageren met het materiaal – een coating is aan te raden voor koperen pannen
koekenpan kopen

Beste keus

De koekenpan Ø26cm met deksel is perfect voor het bakken van vlees of vis en ontzettend comfortabel in gebruik doordat het handvat hol is. Hierdoor wordt deze minder snel warm. Wil je je vlees nog even laten sudderen? Doe dan gewoon de bijbehorende deksel er op.

Koperen koekenpannen zijn niet alleen fraai in design maar ook van uitstekende kwaliteit. De pannen zijn opgebouwd uit 3 lagen: 0,5 mm koper aan de buitenzijde, roestvrijstaal (RVS) aan de binnenzijde en een aluminium tussenlaag.De koperen pannen zijn speciaal ontwikkeld voor inductie. Maar uiteraard kun je ze ook op gas en alle andere warmtebronnen gebruiken.

Welke coating in de Koekenpan

Koekenpan kopen met welke coating?Het hangt allemaal af van de coating: email, keramiek of de eigen antiaanbaklaag van de fabrikant
Om te voorkomen dat je gerechten aanbranden en om ze zo voorzichtig mogelijk te bereiden, zijn er pannen met een antiaanbaklaag . De beschermlaag kan van email, keramiek of een ander antiaanbaklaag zijn. De verschillende coatings bieden verschillende voordelen.

Geëmailleerde koekenpannen

Emaille coatings worden voornamelijk gebruikt voor gietijzeren pannen. Dit beschermt niet alleen de pan tegen corrosie, maar zorgt er ook voor dat je de braadslede gemakkelijk kunt reinigen . Geëmailleerde pannen zijn ook bijzonder duurzaam . Een van de weinige nadelen is de lange tijd die nodig is om de gewenste kooktemperatuur te bereiken.Lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste koekenpan kopen.

Keramische koekenpannen

Pannen met een keramische coating behoren tot de topproducten in elke keuken. Keramische pannen zijn bijzonder krasvast en bestand tegen hoge temperaturen . De milieu- en gezondheidsvriendelijke coating maakt ook een vetarme bereiding van gerechten mogelijk. Het enige nadeel: vanwege hun uitstekende eigenschappen bevinden keramische pannen zich in het hogere prijssegment.

Andere antiaanbaklagen

Er zijn veel verschillende soorten coatings voor pannen van gegoten aluminium en RVS. Deze verschillen per fabrikant. Over het algemeen worden pannen met een antiaanbaklaag echter als onderhoudsvriendelijk en robuust beschouwd . Bovendien worden ze gekenmerkt door hun lage gewicht . Sommige coatings zijn echter minder hittebestendig dan keramiek of email. Let daarom bij het kopen op de temperatuurspecificaties die door de fabrikant worden aanbevolen.Lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste koekenpan kopen.

Welke koekenpan is het beste?

Er is niet één pan voor alles. Gietijzeren en smeedijzeren pannen, gemaakt van ongevaarlijk materiaal, behoren tot de beste pannen ter wereld. Niet iedereen kan het aan.

Vraag: Welke koekenpan is de beste pan?

Antwoord: Er is niet één beste koekenpan die ideaal is voor elke behoefte. Afhankelijk van je behoeften moet je kiezen tussen een pan met antiaanbaklaag en een pan met antiaanbaklaag.
Een pan met antiaanbaklaag maakt het frituren makkelijker en bakt met minder vet. Voor koks die weinig tijd hebben, kunnen dit de beste braadpannen zijn. In pannen met antiaanbaklaag wordt echter een intensere smaak bereikt.
Echte koperen pannen zijn erg populair bij fijnproevers met veel kookervaring. Hobbykoks kunnen doorgaans beter omgaan met gietijzeren pannen.

Koekenpan, welk materiaal?

Het beste materiaal voor pannen is hoogwaardig gietijzer. Voor een ongecompliceerde bereiding kunnen zwaardere gegoten aluminium pannen met een coating worden gebruikt. Gastronomische koks geven de voorkeur aan de dure koperen pannen. Ongecoate pannen maken frituren met veel smaak mogelijk, gecoate pannen zorgen voor gemakkelijk frituren zonder aanbranden en met weinig vet.

Koekenpan kopen waar moet je op letten?

Een goede braadpan moet passen bij persoonlijke voorkeuren, het type fornuis en het aantal porties. Moet het gewoon in een laagje gebakken worden of juist bijzonder goed van smaak? Gecoate pannen mogen niet te hoog worden verwarmd en er mag geen hard keukengerei worden gebruikt. Is er een inductiekookplaat? Hoe groot moet de pan zijn? Informatie hierover vindt u op onze pagina pannen.

Hoeveel kost een koekenpan?

Bij een koekenpan kopen kijken we natuurlijk ook naar de prijs, een goede koekenpan kost tussen de € 50 en € 500, afhankelijk van het materiaal, de afwerking en de grootte. De meeste goede pannen zijn verkrijgbaar voor tussen de € 70 en € 150. Goedkopere koekenpannen zijn in de meeste gevallen gemaakt van eenvoudig materiaal dat meer energie verbruikt en daardoor op den duur duurder is. Eenvoudige coatings slijten vaak sneller.

Welke koekenpan kopen voor gebakken aardappelen?

Antwoord: De beste koekenpannen voor gebakken aardappelen zijn gietijzeren pannen. In gietijzer is meer vet nodig dan in een pan met antiaanbaklaag, maar de smaak is des te intenser. Als je gewend bent te frituren met een pan met antiaanbaklaag, zul je waarschijnlijk eerst van gedachten moeten veranderen, omdat het product kan verbranden als je op de verkeerde manier bakt. Het resultaat is een zeer gezonde voeding met een heerlijk geroosterd aroma. Voor gebakken aardappelen wordt een pan met een grote diameter aanbevolen. De pan moet een diameter hebben van minimaal 26 cm, bij voorkeur 28 cm of zelfs groter.Lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste koekenpan kopen.

Welke koekenpan voor vis?

Welke koekenpan kopen om vis te bakken, de meeste koks gebruiken een goede pan van gegoten aluminium met antiaanbaklaag die de warmte zeer gelijkmatig geleidt en delicate vis niet aanbrandt. Geschikt zijn b.v. B. Gastolux-pannen . Thuiskoks gebruiken gietijzer . Dit is aan te raden als vis regelmatig wordt gebakken en je wilt dat de smaak bijzonder goed is.

Waarom verschillende pannen voor vis en vlees?

Vraag: Voor sommige pannen met antiaanbaklaag wordt aanbevolen dat:Gebruik verschillende braadpannen voor vis en vlees. Waarom is dat?

Antwoord: Dit geldt voornamelijk voor gietijzeren koekenpannen . In gietijzeren braadpannen ontwikkelt zich bij de juiste behandeling na verloop van tijd een natuurlijke vetlaag, die het aroma van eerdere gerechten absorbeert. Tijdens het volgende brandproces komt de smaak weer vrij in het voedsel. Een vleespan kan ook gebruikt worden voor gebakken aardappelen, gebakken eieren of soortgelijke hartige gerechten. Visgerechten dienen bereid te worden in andere pannen.
Hetzelfde geldt voor gietijzeren stoofschotels . Ook in RVS pannen zonder coating of in een geëmailleerde pan Een soortgelijke patina kan worden gevormd, maar dit werkt meestal niet zo goed omdat het gietijzeren oppervlak ruwer is.

Hoe koekenpan schoonmaken?

Bij een koekenpan kopen kijk je natuurlijk ook naar het schoonmaken.zo maak je je pan met antiaanbaklaag schoon

Het schoonmaken van kookgerei met antiaanbaklaag is een makkie. Warm water, afwasmiddel en een microvezeldoek zijn over het algemeen voldoende voor een grondige reiniging. Je kunt ook een sponsdoek of een normale vaatdoek gebruiken, maar met een microvezeldoek bereik je het beste resultaat en verwijder je moeiteloos zelfs het fijnste vettige laagje dat een normale doek/spons niet in één keer weg krijgt.Bij grovere vervuiling kunt u een zachte afwasborstel gebruiken. Daarna afnemen met een microvezeldoek.

Is afvegen met een papieren handdoek voldoende?

Nee, alleen het uitvegen van de anti aanbakpan met een stukje keukenpapier is volgens ons niet voldoende. Het duidelijk zichtbare vuil kan worden verwijderd, maar er blijft een dun vettig laagje achter. Er is ook een zeker risico op fijne oppervlakkige krassen als harde deeltjes in de oliefilm (bijvoorbeeld onopgelost zout of verkoold broodkruim) over de coating worden gewreven wanneer ze worden weggeveegd met een papieren handdoek.Lees verder om nog meer advies te krijgen over de beste koekenpan kopen.

Wat je niet moet gebruiken om een ​​pan met antiaanbaklaag schoon te maken

 • staal wol
 • schuursponsjes/sponsjes (Uitzondering: Er zijn ook speciale “sponsjes” voor antiaanbaklagen verkrijgbaar. Let op het kleurverschil van het ruwe deel van de spons)
 • schuurcrème enz.
 • bakplaat schonere borstels etc.
 • bijtende vloeistoffen
 • oplosmiddelen of bleekmiddelen