Wokpan kopen? waar moet ik op letten.

De kooktechniek voor de wok heet roerbakken . De ingrediënten zijn constant in beweging. Met een wok kook je op hoog vuur, omdat deze de bodem het meest warmt en alleen de hoge, dunne rand van de pan. Nu duw je je ingrediënten heen en weer tussen de hete vloer en de warme wanden van de wok .Ingrediënten die al gekookt zijn, blijven op laag vuur aan de rand garen en behouden hun knapperigheid. Door de zachte kookmethode kunt u uw eten snel en gezond bereiden, omdat veel vitamines en voedingsstoffen behouden blijven.Lees hier alles waar je op moet letten bij een wokpan kopen.

Om het voor u gemakkelijker te maken om in de woktest een model te kiezen, sommen we de criteria op waarmee u rekening moet houden voordat u koopt:  

Materiaal en antiaanbaklaag van de wokpan

Als je waarde hecht aan een authentiek resultaat en de originele kooktechniek, koop dan een gietijzeren of koolstofstalen wok . Beide materialen vereisen enige oefening bij het koken in de wok, omdat ze geen kunstmatige antiaanbaklaag hebben en ingrediënten sneller kunnen verbranden. Door hun ideale warmtegeleiding en hun patina bereiken ze de beste resultaten in wokrecepten.

Modernere wokpannen van RVS zijn beter geschikt voor onervaren wokfans, maar leveren ook minder goede resultaten op. We hebben in een sectie hierboven verdere voor- en nadelen van de materialen gepresenteerd.

Bijpassende kookplaat

We hebben je in een vorige paragraaf uitgelegd dat sommige woks niet op bepaalde fornuizen mogen worden gebruikt. Let dus goed op wat voor fornuis je gebruikt en welke wok daar het meest geschikt voor is .

Bediening en grepen

Als je je ingrediënten tijdens het koken wilt weggooien , moet je kiezen voor de Noord-Chinese handvatten, omdat je met een lus en handvat meer controle hebt over de wok en je hem met één hand kunt ronddraaien. Een wok met twee lusgrepen past beter in een oven.

Deksel en accessoires

Wil je je wok ook gebruiken om te stomen en stoven , let dan op de leveringsomvang. Met een stoominzet en een bijpassende deksel maak je nog meer gerechten.Sommige wokken worden ook geleverd met stokjes of receptenboeken om de culinaire ervaring af te ronden.

Het beste materiaal voor de wokpan

Roestvrijstalen wokpan kopen

Kookgerei van roestvrij staal is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar is ook ideaal voor bereidingen op hoog vuur . Het materiaal is daarom ook geschikt voor de wokkooktechniek.

 • Gebruik de roestvrijstalen wok alleen met houten of plastic keukengerei om krassen te voorkomen
 • De woks zijn niet altijd gecoat aan de binnenkant, zonder de antiaanbaklaag verbrandt voedsel sneller
 • Het materiaal is geschikt voor hoge temperaturen
 • Dankzij de goede warmtegeleiding zijn de roestvrijstalen woks ook geschikt voor inductiekookplaten

Gietijzeren Wokpan kopen

Gietijzeren woks zijn de originelen, afkomstig uit Azië . Daar zijn de wokken zo’n drie mm dik, terwijl ze in Europa meestal zo’n negen mm dik zijn. Omdat het materiaal er langer over doet om op hoge temperatuur te komen, zijn de dunnere wanden gunstiger voor het kookproces . De wok slaat warmte heel lang op .

 • Warmtegeleiding duurt langer, maar warmtebehoud is uitstekend
 • Gelijkmatige warmteverdeling
 • Koken vereist oefening, omdat ingrediënten gemakkelijker verbranden in de gietijzeren pan
 • De woks mogen niet in de vaatwasser, anders gaat de patina verloren
 • Gietijzeren woks zijn erg zwaar

Wokpan van koolstofstaal kopen

De meest voorkomende wokken in authentieke restaurants zijn de koolstofstalen wokken. Doordat dit staal erg dun is, warmt het materiaal snel op , maar koelt het ook snel af.

 • Relatief licht materiaal, gemakkelijk te hanteren
 • Het materiaal vormt een patina en heeft zo een antiaanbaklaag
 • Warmteregeling is heel eenvoudig
 • Enkellaagse wokpannnen zijn niet geschikt voor inductiekookplaten omdat het materiaal kan kromtrekken
 • Hand- en waterwas om patina te beschermen
 • Als er niet goed voor wordt gezorgd, zal het materiaal snel roesten

Aluminium wokpan kopen

Aluminium wokpannen vind je alleen in Europese keukens en niet in traditionele Aziatische keukens , want koken gebeurt met veel warmte en het materiaal vervormt gemakkelijk . Aluminium is een goedkoop materiaal. wokpannen met een coating worden daarom gebruikt bij temperaturen die niet te hoog zijn zodat de coating niet verdampt.

 • Uitstekende warmtegeleiding maar slecht warmtebehoud
 • Licht materiaal, eenvoudige bediening
 • Goede antiaanbaklaag, die alleen mag worden gebruikt als de hitte niet zo hoog is
 • Alleen geschikt voor inductie als er een andere sokkel van magnetisch materiaal is verwerkt
 • Reiniging moet worden gedaan met een zachte spons en afwasmiddel
 • Coating gemaakt van andere materialen zoals keramiek, teflon etc.

Staal, RVS of gietijzer?Welke wokpan kopen?

Stalen wokpannen zijn de klassieke variant, ze warmen snel op en slaan de warmte goed op. Hetzelfde geldt voor koolstofstalen modellen . Het nadeel van dit materiaal is dat het na een bepaalde tijd kan kromtrekken, waardoor de vloer niet meer plat op de kookplaat ligt. Bij een gasfornuis is dit natuurlijk geen probleem.

Een RVS wokpan daarentegen is eerder ongeschikt omdat de warmteopslag niet zo goed is. Hierdoor worden de wanden van de wokpan niet erg heet en lukt goed wokken niet. Als materiaal heeft RVS echter een aantal voordelen: Het weegt relatief weinig, is duurzaam, roest niet en is makkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn veel RVS woks geschikt voor inductie en te gebruiken op een inductiekookplaat.

Professionals gebruiken de zware gietijzeren wokpan graag omdat deze de warmte goed opslaat en verdeelt. Hoewel het iets langer duurt om echt heet te worden, is het dan geschikt voor zowel zacht koken als aanbraden. Een gietijzeren wok vraagt ​​intensieve zorg en moet van tijd tot tijd geolied worden om roesten te voorkomen.

Aluminium wokpan is niet erg geschikt als materiaal voor een wok als je goed wilt wokken vanwege de lagere warmteopslag . Het is vaak gecoat om te voorkomen dat voedsel aanbrandt. Het voordeel van de aluminium wok is dat hij erg licht is en daardoor makkelijk te hanteren.

 

wokpan kopen


De beste pan

Met de Westinghouse Zwart Marmer Wok (30cm) bereid je heerlijke wokgerechten met verse groenten, vis en vlees in een handomdraai. Door de snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling is de bereidingstijd kort en blijven vitaminen, smaak en structuur mooi behouden. Dankzij de uiterst sterke anti-aanbaklaag kan je lekker gezond koken en heb je nauwelijks vetstoffen nodig bij het bakken.


Voor welk fornuis is een wok geschikt?

Of de wokpan op het fornuis past, hangt af van de vorm en het materiaal . Een wokpan met ronde bodem is bijzonder geschikt voor een open vuur of om te koken op een gasfornuis, omdat de hitte van de vlammen zich optimaal aanpast aan de vorm. Een ronde wok kan niet op platte kookplaten staan ​​en het fornuis komt niet in de buurt van de warmte van een gasfornuis.

Wokpan kopen?Welke wokpan kopen?Zo is een wok met een antiaanbaklaag op basis van polymeren niet geschikt voor gebruik boven open vuur en bij hogere temperaturen. Door de hitte kan de antiaanbaklaag loskomen. Zelfs enkellaags koolstofstaal verdraagt ​​geen hoge temperaturen, omdat het materiaal kan vervormen.Als je een inductiekookplaat hebt, controleer dan of het materiaal van je fornuis magnetisch is en geschikt is voor inductie . De fabrikanten wijzen hier meestal op in de gebruiksaanwijzing.

Hoe heet word een wokpan

Dit hangt vooral af van de gebruikte kachel of kookplaat. Voor de roerbaktechniek heb je temperaturen nodig van rond de 200 graden. Een gietijzeren wokpan is bestand tegen temperaturen tot 300 graden en heeft deze nodig om gekruid te worden.

Hoe moet je de wok schoonmaken?

Bij een wokpan kopen let je ook of de wokpan makkelijk is schoon te maken.Bij het schoonmaken kunt u het beste geen wasmiddel of agressieve reinigingsmiddelen gebruiken. Vooral als je wokpan een patina heeft, moet je hem voorzichtig schoonmaken. De patina dient als antiaanbaklaag en zorgt voor een beter aroma. Idealiter maak je je wok alleen schoon met keukenpapier en veeg je deze goed af. Als het residu hardnekkiger is, kun je de wok ontwijken met water, maar anders moet je water vermijden.

Bestrijk je wok aan het einde opnieuw met olie om hem te verzorgen. U mag uw wokpan nooit in de vaatwasser reinigen! Alleen wokken van roestvrij staal en zonder antiaanbaklaag zijn geschikt voor reiniging in de vaatwasser.

Hoe wok je correct?

Goed wokken vereist zeer hoge temperaturen , die eigenlijk alleen boven een open haard kunnen worden bereikt. Een goed alternatief is het gasfornuis . Nadat de wok goed is verwarmd, wordt er een hoog hete frituurolie , zoals arachideolie, toegevoegd. Nu worden alle ingrediënten geleidelijk onder voortdurend roeren gebakken, zodat ze nog beetgaar zijn. Eerst wordt het vlees aangebraden, dan stevige en tenslotte zachte groenten. Door te roeren wordt het voedsel optimaal verdeeld tussen de hete bodem en de koelere rand. Bak nooit grote porties tegelijk zodat er voldoende ruimte is om te roeren. De sojasaus, als het deel uitmaakt van het recept, gaat helemaal aan het einde.

Met de wok kun je niet alleen braden, maar ook braden en stomen . Om uit het volledige scala aan bereidingswijzen te kunnen putten, dient u aandacht te besteden aan de meegeleverde accessoires. Voor het frituren heb je een frituurmand nodig, voor het stomen van modellen met een deksel en een bamboestomer .

Wat is het verschil tussen een wok en een wokpan?

Wokpannen zijn “het kleine broertje” van de wok . In tegenstelling tot de wok zijn er ook wokpannen verkrijgbaar met een antiaanbaklaag. Een wokpan biedt veel ruimte – maar de diameter is kleiner dan die van een echte wok .

Wat is beter een gietijzeren of roestvrijstalen wok?

Enkele van de beste wokken zijn gietijzeren wokken . Koken, koken en braden in een wok is bijzonder gezond.