Welke braadpan kopen voor een keramische kookplaat?

Ik wil een braadpan kopen voor mijn nieuwe keramische kookplaat. Welke pannen zijn hiervoor geschikt en waarom hebben veel keramische kookplaten krassen?

Antwoord: Vrijwel alle goede braadpannen kunnen op een keramische kookplaat gebruikt worden. Bij het koken op een keramische kookplaat is het belangrijk dat de bodem van de pan zo stabiel is dat deze niet kromtrekt. Dit is vaak het geval bij zeer lichte pannen. De elektriciteitskosten stijgen aanzienlijk door een kromgetrokken panbodem.
In bijna alle gevallen zijn deeltjes zoals zout of stof verantwoordelijk voor krassen in keramische kookplaten. Glas is harder dan aluminium of gietijzer.

Daarom kunnen de materialen geen krassen veroorzaken. Vooral stof dat op de kookplaat wordt verwarmd, veroorzaakt krassen. De kleine stofkorrels worden bij verhitting extreem hard en hebben scherpe randen. Als de pannen dan heen en weer op de glaskeramische kookplaat worden geschoven, ontstaan ​​er krassen. Daarom hebben onze gegoten aluminium en ongecoate gietijzeren pannen fijne groeven in de bodem van de pan zodat hard stof in de groeven kan neerslaan en het glasoppervlak wordt beschermd.

Waarop letten bij een braadpan kopen

Voordat je een braadpan gaat kopen moet je weten waar je de braadpan op welke kookplaat en voor welk gerecht je de braadpan gaat gebruiken.Een braadpan voor een inductie kookplaat heeft andere eisen als een gaskookplaat.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Wat kost een goede braadpan?

Een goede braadpan koop je al vanaf 50 euro, tot een exclusieve braadpan van 600 euro.De prijs is afhankelijk van het materialen en de grote van de braadpan. Emaille braadpannen zijn bijvoorbeeld al erg goedkoop in aanschaf. Uitgebreide braadpannen van gecoate materialen zoals gegoten aluminium met een teflonlaag en met een extra geharde panbodem zijn duurder.

braadpan kopen

CF Cooking braadpan kopen

Deze CF Cooking braadpan heeft 3 lagen marmercoating, is gemaakt van gegoten aluminium en is geschikt voor alle vuren. Op de pan zitten afneembare handvaten, de knop is gemaakt van RVS en de deksel van gehard glas. De pan kan in de oven tot een temperatuur van 220 graden.


Welke gerechten kunnen in een braadpan bereid worden?

De grote braadpannen zijn zeer geschikt voor grotere braadstukken of vlees met groenten. Soms veranderen zelfs kleine kippen in zo’n pot in knapperige lekkernijen. Voor groter gevogelte, zoals gebraden gans, gebruikt u echter liever de grotere braadpan.De braadpan is ook zeer geschikt als u gestoofde groenten wilt bereiden. Ook vis met kruiden kan zijn aroma’s ontplooien in het lange kookgerei en ook een paar rollades of een gehaktbrood passen perfect in de braadpan.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

De alleskunner tussen pot en pan


Vooral bij braadpannen met een steel wordt duidelijk dat de braadpan pot en pan in één combineert. En het is precies deze combinatie die de pan zo veelzijdig maakt. Omdat de multifunctionele braadpan als een van de twee kan worden gebruikt. Bakken, koken, smoren, stomen of opwarmen: dat is allemaal geen probleem voor de braadpan. Afhankelijk van het volume kunnen er groenten, soepen, rijst en grotere stukken vlees in worden bereid.

De meeste braadpannen hebben een inhoud van tussen de 0,5 en 2 liter, maar er zijn ook extra grote modellen tot 8 liter. Kleinere steelbraadpannen zijn bijzonder geschikt voor het bereiden van sauzen, omdat het handvat tijdens het roeren kan worden vastgehouden. Als zo’n multifunctioneel talent hoort een braadpan met steel thuis in elke goed gesorteerde pannenset.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

braadpan met steel

Braadpan met steel kopen

Bijzonder geschikt voor het bereiden van sauzen, omdat het handvat tijdens het roeren kan worden vastgehouden. Als zo’n multifunctioneel talent hoort een braadpan thuis


Voor- en nadelen van de braadpan

VoordelenNadelen
geschikt voor braadstukken met een hoog volume
voor kookplaat en oven
voor koken en stoven
sappig braadresultaat
grote basis, hoge rand
ongecompliceerd roeren
Werken met één hand
gemakkelijk vergieten
geschikt om te serveren
sommige modellen moeilijker schoon te maken
grote koffiebranders nemen veel ruimte in beslag
niet stapelbaar door het handvat

Waar op letten bij braadpan kopen?kwaliteit van braadpannen

Er zijn veel verschillende vormen en systemen op het gebied van braadpannen. De afneembare handgrepen op de pan zijn een intelligent systeem. Hierdoor is het makkelijker om de braadpannen in de keukenkast op te bergen of zonder problemen in de oven te gebruiken. Sommige van deze modellen lijken echter onstabiel, daarom moet u bij het kopen op de hoogste kwaliteit letten . De handvatten moeten gemakkelijk met één hand van de braadpankunnen worden losgemaakt. Wel is een stevige binding met de braadpan vereist.

Tot nu toe zijn niet alle systemen in staat geweest om deze evenwichtsoefening te beheren. Bij een grote braadpan dienen de handvatten hittebestendig te zijn tot 450 °C . Dit betekent dat het gefrituurde voedsel op het fornuis kan worden gebakken en met een geschikt deksel in de oven kan worden gestoofd. Zo blijven de gerechten aan de buitenkant sappig en krokant .

In de pannen heeft het materiaal koper alle belangrijke eigenschappen. Het is vooral te vinden in het professionele gedeelte van de keuken.

Een hoogwaardige braadpan brengt de warmte gelijkmatig over op het voedsel en warmt daardoor gelijkmatig op. Hier is een bijzonder stabiele en meestal dikke bodem vereist. De bodem moet plat op de kookplaat liggen en de warmte snel opnemen. Het materiaal geeft vervolgens de warmte voorzichtig en langzaam af aan het voedsel. Dit zorgt ervoor dat het gebraad niet uitdroogt. De hoogwaardige modellen zijn in het gunstigste geval krasvast, roestvrij en gemakkelijk schoon te maken.

Braadpan modellen

In het geval van een bijzonder grote braadpan rijst nog steeds de kwestie van de vorm . Zogenaamde gourmet stoofschotels zijn verkrijgbaar in ronde, ovale of deels vierkante vormen. Bij een braadpan kopen is het ook belangrijk om te weten welk gerecht je het vaakst gaat bereiden in je braadpan.Het gebruik is afhankelijk van het betreffende gerecht.

De hoekige modellen kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van een geribbelde bodem. Het laat dunne strepen achter op het vlees of de vis en vereist weinig toevoeging van vet of water. Wel moet er rekening gehouden worden met de schoonmaak. Restanten kunnen vast komen te zitten in de hoeken van slecht verwerkte modellen.

De ovale modellen worden meer gebruikt voor grote braadstukken zoals eenden of konijnen. Er moet echter ook voldoende ruimte op de kookplaat zijn voor zo’n grote braadpan. Anders werkt het model ook goed voor braden in de oven.

koperen braadpan

Koperen braadpan kopen

Wie een omelet wil bakken moet eerst eieren breken! Kook, braad of bak je ei in de Toscana ei-catchers van Mepra. Je hoeft niet op eieren te lopen, de mooie pannen geleiden warmte goed door de koperen buitenkant. Zo wordt bakken een eitje!

Is een koperen braadpan geschikt voor inductie?

Koperen potten zijn ook geschikt voor inductiekookplaten – met één voorwaarde: de bodem van de potten en pannen moet bedekt zijn met een ferromagnetische laag, want koper alleen is niet geschikt voor inductie.

Zijn koperen braadpannen beter?

Koper is een eersteklas warmtegeleider en heeft schimmelwerende eigenschappen: het voorkomt schimmelvorming op de coating. Het materiaal is relatief duur, maar wordt door veel koks gebruikt vanwege de snelle warmtegeleiding

Heeft een braadpan een deksel?

Er zijn verschillende soorten braadpannen , maar de meeste hebben een deksel waardoor het eten lekker vochtig blijft. Een deksel van een braadpan is een essentieel onderdeel van een kookgerei, vaak gebruikt voor het koken en braden van voedsel.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Wat kook je in een braadpan?

Een braadpan is een hybride van een pot en pan die kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan voedsel te koken. Het kookgerei is bijzonder geschikt voor het bereiden van sauzen. Voedsel kan ook in gecoate versies worden gebakken en zelfs met een deksel worden gestoofd.

Is smoren in een braadpan met of zonder deksel?

Gebruik altijd een deksel bij het smoren . Voeg, nadat het vlees en de groenten zijn aangebraden, de vloeistof toe en laat sudderen in de braadpan met het deksel erop . Anders verliest je gerecht te veel vocht en droogt het uit.

Waarom loopt de olie in mijn braadpan naar de rand?

Op mijn nieuwe braadpan loopt de olie tot aan de rand. Hoe kan dat?Antwoord: Bij het opwarmen lopen met name vloeibare frituuroliën naar de rand van de pan. De reden hiervoor is een fysiek effect. Het komt voor in alle hoogwaardige pannen die we kennen en die een gladde bodem hebben. Vaste frituurvetten zoals: B. boter of palmine lopen minder tot aan de rand dan oliën.Afhankelijk van het type kookplaat (inductie of niet-inductie) kan het effect variëren, maar het blijft.Alleen bij pannen met een naar binnen gekromde bodem treedt dit effect helemaal niet op. Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Bij dergelijke pannen zwemt het eten in de olie en wordt het gebakken met veel vet, wat niet wenselijk is vanwege een gezonde voeding. Net als in de professionele keuken, moeten de pannen vlak voor het toevoegen van het voedsel worden rondgedraaid om de frituurolie gelijkmatig te verdelen.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Is het beter om te koken met een koperen braadpan of een roestvrij stalen braadpan

Of hij nu gemaakt is van koper of roestvrij staal, de braadpan is een onmisbaar onderdeel van elke keuken. Of je nu een professionele kok bent of een leek die gewoon graag heerlijke gerechten tovert, de braadpan is je constante metgezel tijdens het koken. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer is koper de juiste keuze? En wanneer RVS?

Koken met een koperen braadpan

Koper is een uitstekende warmtegeleider en heeft schimmelwerende eigenschappen: het voorkomt schimmelvorming op de coating. Het materiaal is relatief duur, maar wordt door veel koks gebruikt vanwege de snelle warmtegeleiding. Een koperen pan warmt snel op en koelt net zo snel weer af: hierdoor wordt het kookproces nauwkeuriger, wat vooral bij bepaalde gerechten en voedingsmiddelen een voordeel is.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Ook goed om te weten: voor het bereiden van hartige gerechten is puur koper niet altijd de beste keuze, het is meer aan te raden pannen te gebruiken die koper combineren met een roestvrijstalen (of vertinde koperen) voering. Koper is niet geschikt voor alle soorten fornuizen: het is niet geschikt voor inductie. Vaak wordt de koperen bekleding aangevuld met roestvrij staal of tin. Het combineren van de voordelen van roestvrij staal en koper kan een troef zijn als het gaat om koken. Koperen gebruiksvoorwerpen zijn ook erg duur in aanschaf en moeilijk te gebruiken.Lees hier alles over waar je op moet letten bij een braadpan kopen.

Koken met roesvrij stalen braadpan

Roestvrij staal is een legering van ijzer, chroom, koolstof en nikkel. Het is een zeer robuust materiaal met een zeer goede chemische resistentie (geen reactie of migratie in het voedsel). Het roestvrij staal 18/10 (18% chroom, 10% nikkel) is robuust, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dit roestvast staal is bovendien 100% recyclebaar, een troef die in onze tijd niet over het hoofd mag worden gezien.

Een beetje olie of vet op de bodem van de pan is voldoende om te voorkomen dat het voedsel blijft plakken. De warmteverdeling is beter en frituren is gunstiger voor het voedsel. Zacht koken wordt aanbevolen in roestvrijstalen keukengerei. Ook goed om te weten: roestvrij staal is heel gemakkelijk schoon te maken: water en zeep zijn voldoende om het toestel weer als nieuw te laten glanzen.