Waarop letten bij een pannenset kopen

Met een pannenset bestaande uit een grote en kleine pan ben je uitgerust om veel gerechten te bereiden. Of het nu gaat om een ​​simpel gebakken eitje, twee schnitzels, gebakken aardappelen of een gebakken groente: met een pannenset heb je altijd de juiste pan in huis.

Vind de juiste pannenset

De meeste pannen zijn gecoat met teflon. Het gefrituurde voedsel verbrandt niet met de antiaanbaklaag. Pannen met antiaanbaklaag zijn geschikt voor alle gerechten die zacht worden gekookt. Toch slagen schnitzel en gebakken aardappelen ook in zo’n pan. Gietijzeren pannen worden erg heet. Ze zijn ideaal voor het dichtschroeien van voedsel en vlees. De moderne keramische pannen zijn niet gemaakt van puur keramiek, maar hebben alleen een keramische coating. Ze zijn geschikt voor alle soorten kookplaten, ook inductie. Als universele koekenpan slagen alle gerechten in een keramische pan, van aanbraden tot zacht garen.

De verschillende materialen voor een pannenset zijn onderverdeeld in:

 • aluminium
 • ijzer
 • gegoten aluminium
 • Teflon of keramiek
pannenset kopen

Beste keus

BK Flow Cool Vergroot het kookgemak in de keuken met BK Flow Cool. In alle opzichten is deze serie slim in vorm en functie. De Flow heeft vloeiende lijnen, die van de extra hoge pan uitlopen tot een wijdere bovenrand. Door de hoge pan kunnen er grotere porties bereid worden. In de wijde bovenrand kan met een simpele kwartslag draai, de deksel vergrendeld worden onder de zwart siliconen stoppers. Door dit unieke systeem kun je op een veilige manier met twee handen afgieten.

Diverse pannensets

Pannensets bestaan ​​uit minimaal twee pannen met verschillende diameters. Of je nu de voorkeur geeft aan een rechthoekige of een ronde vorm, hangt af van de vorm van je kookplaat. U kunt geld besparen met een set van meerdere pannen in plaats van ze afzonderlijk te kopen. Afhankelijk van de fabrikant zijn deksels voor de pannen bij de levering inbegrepen. De deksels zijn gemaakt van hittebestendig glas. Overtollig vocht kan via een klepopening ontsnappen. Sommige fabrikanten integreren een temperatuurdisplay in het deksel. Hierdoor kunt u bij het tijdig koken de warmte verminderen. Bij ovenvaste pannensets kunnen de handgrepen vaak worden verwijderd, wat het verplaatsen van het fornuis naar de oven vergemakkelijkt.

Pannenset kopen welke pan is waarvoor geschikt?

Wij hebben voor u een overzicht gemaakt dat u informatie geeft over welke modellen geschikt zijn voor de verschillende bereidingswijzen:

ModelToepassing
ijzeren panAanbraden : gebakken aardappelen, steaks,…
aluminium panZacht koken : visgerechten, eiergerechten, groenten
roestvrijstalen panPittig gebraden
koperen panEten dichtschroeien en warm houden
Pannen met teflon coatingMeer geschikt voor zacht koken , maar ook in beperkte mate om te braden
Pannen met keramische of geëmailleerde coatingEten dichtschroeien en warm houden

.

Welke coating voor pannen

Pannen met coating zijn de juiste keuze voor een zachte voedselbereiding . Materialen zoals teflon, email of keramiek overtuigen door hun speciale anti aanbak werking en maken koken op lage temperaturen en met weinig vet mogelijk. Voordat je een pan met antiaanbaklaag voor de eerste keer gebruikt, raden we aan om wat olie op keukenpapier te doen en dit op het kookgerei te wrijven: dit bevordert het anti aanbakeffect.

Welke pannenset is geschikt voor mij?

Eenvoudige aluminium pannensets zijn geschikt om met weinig vet te koken. Ze kunnen goed worden gebruikt op de meeste soortenkookplaten, zelfs als de temperatuur niet goed is. Als de pan vaak wordt gebruikt, is een dikke bodem voordelig. Het wordt niet zo snel oneffen en het houdt de warmte bijzonder goed vast. Pannensets met een dikke bodem zijn vaak gemaakt van gietijzer of RVS. Ze zijn ideaal voor het bereiden van stoofschotels omdat ze de warmte lang vasthouden.

Een pannenset voor kookplezier

Een pannenset van aluminium is het meest geschikt om in te bakken. Roestvaststalen pannen leveren goede kookresultaten. Pannensets met deksel koken langzaam en behouden vitamines. Voor gebruik in de oven moet de pan van binnen en van buiten hittebestendig zijn. Keramische pannen zijn een allrounder. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot 400 graden Celsius.

Pannenset schoonmaken

Door de coating kun je braadresten in pannen niet altijd verwijderen door te schrobben. Verbrande resten kunnen worden verwijderd door in water en afwasmiddel te weken. Zet de pan met een beetje water op de nog warme kookplaat.

Hardnekkige afzettingen kunnen worden losgemaakt met zuiveringszout of waspoeder en water zodra de pan is afgekoeld. De belichtingstijd is ongeveer een uur. Azijn maakt een aluminium pan weer glanzend. Afhankelijk van de beschrijving van de fabrikant worden hoogwaardige pannen alleen afgeveegd met een theedoek.Voor het eerste gebruik worden gietijzeren pannen afgespoeld met heet water, gedroogd en licht ingevet om roesten te voorkomen.

Pannenset kopen

iedereen die veel in de keuken staat, kent het probleem: met één pan kom je niet ver. Of het goede stuk is al in gebruik – of het ligt in de gootsteen en moet nog worden afgewassen. Er moeten dus meerdere exemplaren zijn. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je een pannenset kopen. Alvorens te kopen, is het raadzaam om het volgende te overwegen:

 • Welk fornuis heb ik?
 • Wat kook of bak ik het vaakst?
 • Moet de pan ovenvast zijn?
 • Formaat pannenset

Pannensets in één oogopslag: van het standaardmodel tot de keramische pan
Iedereen kent wel een normale koekenpan . Zo’n standaardmodel zit bijna altijd in de verschillende sets. Als je een inductiekookplaat hebt, moet je ervoor zorgen dat het materiaal magnetiseerbaar is, anders wordt de pan helemaal niet heet.lees verder om nog meer tips te krijgen bij een pannenset kopen.

Keramische pannen hebben daarentegen het voordeel dat gerechten er nauwelijks in kunnen aanbranden of aankoeken. Hierdoor kook je met minder vet , een belangrijk aspect voor iedereen die graag vlees, gebakken eieren of worstjes bereidt. Als je vaak groenten bakt om een ​​heerlijke braadpan te bereiden, kun je ook minder olie gebruiken. Daarnaast zijn keramische pannen meestal geschikt voor de oven . Maar dit geldt ook voor andere modellen. De respectievelijke fabrikanten geven dit meestal dienovereenkomstig aan.

Klaar in één wasbeurt
Koken is erg leuk, maar niemand houdt ervan om de afwas met de hand te doen. Als je al een vaatwasser in huis hebt, let er dan bij aankoop van de pannenset op dat het materiaal vaatwasmachinebestendig is .

Afneembare handgrepen zijn ook praktisch . Zo past de pan niet alleen in de oven, maar ook in de koelkast als er nog restjes over zijn. Als je vaak tomatensaus voor pasta kookt, ben je misschien blij met een brede schenkrand zodat er niets mis kan gaan bij het mixen in de keuken. Oogjes in het handvat worden gebruikt om de pannen aan een keukenroede te hangen .

Checklist pannenset kopen

Bij een pannenset kopen moet je op veel dingen letten.Hieronder hebben wij een checklist gemaakt waar je op moet letten bij het kopen van een pannenset.

 • Welke kookplaat heb ik
 • Pannenset ook gebruiken voor de oven
 • Formaat pannenset
 • Welke deksel voor mijn pannenset
 • Opbergen van de pannenset
 • Pannenset met afgiet systeem
 • Pannenset met maatverdeling
 • Schoonmaken van de pannen

Welk Kookplaat heb ik?

Bij een pannenset kopen hoort ook de vraag welke kookplaat heb ik, dit is belangrijk om te weten welke pannenset je moet kopen.Je hebt verschillende soorten kookplaten.Je hebt pannensets voor gaskookplaten je hebt pannensets voor inductie kookplaten en je hebt pannensets voor gaskookplaten.. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat, maar een pannenset voor inductie is een speciale pan die ,,magnetisch” is.Let dus goed op bij een pannenset kopen wat je voor fornuis hebt.

Pan ook gebruiken voor de oven?

Bij een pannenset kopen is het ook belangrijk om te weten of je de pannenset ook gaat gebruiken in je oven.Niet alle pannen zijn geschkt voor gebruik in de oven, sommige pannen hebben een kunstof handvat die niet geschikt is voor de warmte in de oven.

Formaat pannenset

Het formaat van de pannenset is ook belangrijk om te weten, kan mijn pan wel op mijn kookplaat?Ook de inhoud van de pan is belangrijk om te weten, voor het bereiden van pasta voor 2 personen heb je een kleinere pan nodig dan voor 5 personen.Dus voor een pannenset kopen is het belangrijk om te weten wat voor formaat pannen je wil.

Welke deksel voor mijn pannenset

Bij een pannenset kopen is het ook handig om te weten welke deksel je pannenset moet hebben, moet de deksel van glas zijn zodat je het kookproces in de gaten kan houden, of moet het een dichte deksel zijn.Ook zijn er deksels met een eigen afgietsysteem.

Opbergen van de pannenset

Als je weinig ruimte in je keuken hebt is het ook verstandig bij een pannenset kopen om te weten, of je alle pannen in elkaar kan stapelen, ook zijn er pannensets met afneembare handgrepen, zodat de pannen makkelijk in elkaar kunt stapelen en zo minimaal ruimte in je keuken in beslag nemen.

Pannenset met afgiet systeem

Er zijn ook pannensets met een geïntegreerde afgiet systeem in de deksel, dit maakt het afgieten van de etenswaren makkelijker, je hoeft nooit meer met je pannenlappen in de weer en zorgt voor een veiliger situatie dan afgieten met een deksel.

Pannenset met maatverdeling

Pannen met een maatverdeling maakt een maatbeker in de keuken overbodig. De binnenzijde van de pannen heeft een duidelijke maatverdeling, waardoor je nauwkeurig de hoeveelheden kunt aflezen.Scheelt weer een maatbeker in de afwasmachine.

Schoonmaken van de pannen

Is de pannenset makkelijk schoon te maken, Mag de pannenset in de vaatwasser, kan de pan wel kwa formaat wel makkelijk in de vaatwasser?Dit zijn allemaal punten waar je op moet letten bij een pannenset kopen, en kan je een boel teleurstelling voorkomen als je het antwoord van te voren weet bij een pannenset kopen.

Pannen schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je pan kunt genieten , moet deze regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Volg hiervoor de volgende tips:

 1. Pannen kunt u het beste niet in de vaatwasser doen . Alleen roestvrijstalen pannen kunnen van tijd tot tijd in de machine worden gereinigd .
 2. Verkleuringen veroorzaakt door water of ander voedsel kunnen worden verwijderd met metaalreinigingsmiddelen of azijnoplossingen .
 3. Als uw pan voedselresten heeft, moet u een zachte spons of katoenen doek gebruiken om deze schoon te maken. Staalwol of roestvrijstalen sponzen daarentegen vernietigen de coating.
 4. Bij hardnekkig vuil kun je wat zuiveringszout oplossen in water en dit vervolgens in de pan koken. U moet het mengsel enkele uren laten inwerken voordat de afzettingen verwijderd kunnen worden.

De onderhouds- en reinigingsinspanning is niet in de laatste plaats afhankelijk van het materiaal waarvan de pannen zijn gemaakt. Hieronder leest u welke stappen nodig zijn bij het reinigen van de verschillende modellen – zo kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen:

panmodelReiniging & onderhoud
aluminium pannenAls er geen andere resten dan vet in de pan zitten, veegt u deze eenvoudig weg met keukenpapierAnders wassen met warm water en een mild wasmiddel !
roestvrijstalen pannenReinigen met milde schuurmelk of ovenreiniger (geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken!)
Gesmede ijzeren pannenNa elk gebruik schoonvegen met keukenpapier en een beetje zoutGebruik bij hardnekkig vuil als uitzondering een zachte borstel en heet waterNa elk gebruik inwrijven met bakolie (beschermt tegen roest)
Gietijzeren pannenSchoonmaken met een afwasborstel en warm waterGoed drogen na elke spoelbeurtGeen afwasmiddel omdat het de natuurlijke antiaanbaklaag ( patina ) vernietigt.Af en toe invetten met frituurolie of margarine leidt tot nog betere bakresultaten
koperen pannenReinig met een zachte vaatdoek of borstel en warm waterGoed drogen na elke spoelbeurtBreng af en toe speciale reinigingscrèmes voor koper aan
Pannen met antiaanbaklaagSchoonmaken met afwasmiddel en microvezeldoekVet de binnenkant in met wat bakolie

Conclusie pannenset kopen

Bij een pannenset kopen moet je eerst bedenken hoeveel geld je wilt uitgeven en hoeveel verschillende pannen je nodig hebt. Voor studenten en alleenstaanden is een set van twee meestal het beste. Als je kinderen hebt of een hobbykok bent, wil je misschien een grotere selectie en kiezen voor een hoogwaardige set van drie, vier of vijf.

Pannenset kopen veelgestelde vragen

Welke pannen heb ik nodig?

Afhankelijk van welke kookmethode je wilt gebruiken, zijn er verschillende pannen.

Een gecoate pan is ideaal voor zacht en vetarm stomen en braden bij lage tot gemiddelde temperaturen .

Als je je eten liever op hoge temperaturen dichtschroeit , raden we een gietijzeren of roestvrijstalen pan aan . Ovenvaste pannen met deksel zijn ideaal voor het bereiden van stoofschotels, terwijl je de BBQ met een grillpan de keuken in haalt.Tip : Let bij het kopen van een pan altijd op het formaat van de pan en dat het type pan geschikt is voor jouw fornuis, Dus op de vraag welke pannenset kopen is het ook belangrijk om te weten wat je veel gaat koken

Hoeveel pannen heb ik nodig?

In een gemiddeld huishouden is het hebben van twee pannen van verschillende afmetingen voldoende . Minstens één van de pannen moet ook geschikt zijn voor hogere temperaturen, d.w.z. van roestvrij staal of gietijzer.Gepassioneerde koks moeten echter naast de basisuitrusting ook over speciale pannen beschikken . Of je de kook-, grill- of serveerpan gebruikt, hangt af van je individuele voorkeuren tijdens het koken.

Waarom mogen pannen niet in de vaatwasser?

Sommige fabrikanten geven aan dat hun pannen vaatwasmachinebestendig zijn. In principe geldt echter voor alle soorten pannen het volgende: pannen zijn het meest duurzaam als ze alleen met de hand worden schoongemaakt. De reden hiervoor zijn de vaak agressieve wasmiddelen . Deze kunnen na verloop van tijd de coating en het patina van een pan aantasten.dus let goed op bij een pannenset kopen of hij in de vaatwasser mag

Tip : Een zacht afwasmiddel, warm water en een zachte spons zijn alles wat je nodig hebt om de pan schoon te maken. Inweken in water helpt meestal tegen hardnekkig vuil en ingebrand vuil.

Wat is de beste manier om pannen op te bergen?

Het opbergen van pannen is voor sommigen een uitdaging, omdat het keukengerei door hun formaat en vorm veel ruimte in beslag neemt. Pannen op elkaar stapelen is daarom een ​​goede oplossing om ruimte te besparen. Houd echter rekening met de volgende punten:

 • Gebruik altijd panbeschermers bij het stapelen van pannen. Als alternatief kunnen papieren handdoeken tussen de pannen worden geplaatst.
 • Stapel de pannen op volgorde van grootte: beginnend onderaan met de grootste en bovenaan de kleinste.

Tip : Sommige pannen zijn geschikt om op te hangen . Deze vorm van opslag is ook een zachte optie voor de braadapparaten.

Hoe kan ik mijn pannen schoonmaken?

Over het algemeen raden we aan om pannen met de hand af te spoelen – zelfs voor vaatwasmachinebestendige modellen.Roestvrijstalen en gegoten aluminium pannen kunnen worden gereinigd met een zacht reinigingsmiddel, warm water en een zachte spons. Sommige pannen met een keramische coating worden op deze manier ook schoon.Veel geëmailleerde pannen mogen echter alleen worden schoongemaakt met warm water en een spons of een zachte borstel. Gietijzeren pannen mogen alleen worden afgeveegd met een theedoek of doek. Op die manier blijft het allerbelangrijkste patina behouden en wordt het na verloop van tijd alleen maar beter.

Welke pannen gebruiken professionals?

Veel professionele koks geven de voorkeur aan roestvrijstalen of gietijzeren pannen . Dit komt vooral omdat ze veelzijdig, hittebestendig en duurzaam zijn. Gecoate pannen worden echter ook in de gastronomie gebruikt, vooral bij het bereiden van delicate gerechten zoals vis of eieren.Het belangrijkste voor professionele koks is dat de pannen hun eigenlijke doel optimaal vervullen: frituren. Een gietijzeren model is voldoende voor het aanbraden en een gecoate pan voor een zachte bereiding . Een hoge rand van de pan is ook belangrijk om er sauzen in te toveren.

Hoe vaak moet ik mijn pannen vervangen?

Er kan geen algemene uitspraak worden gedaan over hoe vaak een pan vervangen moet worden . De verschillen in materiaal, productie, gebruik en onderhoud zijn te groot en gevarieerd.Voor pannen geldt in het algemeen: hoe beter je de onderhouds- en gebruiksaanwijzing van de fabrikant opvolgt , hoe langer je van je pan kunt genieten.Vooral voor Teflon pannen geldt het volgende: Als de coating loslaat, dient u de pan direct te vervangen.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Er zijn verschillende soorten pannen die geschikt zijn om te bakken op een inductiekookplaat. Vooral gietijzeren pannen zijn voorbestemd voor dit type fornuis, maar sommige roestvrijstalen pannen zijn ook geschikt voor inductie . Bestudeer voor de zekerheid de productbeschrijving van de fabrikant per geval.

Tip : Let er bij het kopen van inductiepannen op dat de bodem zo dik en gelijkmatig mogelijk is. Dit verbetert de thermische geleidbaarheid.