Welke pan gebruiken voor welke gerecht?

Welke pan gebruiken?Iedereen die graag kookt, weet dat niet alle pannen hetzelfde zijn. Het kiezen van de juiste pan kan een grote impact hebben op het gewenste kookresultaat. Maar welke pan waarvoor? En welke pannen heb je echt nodig?In dit artikel leer je alles over de verschillende soorten pannen, welke pan geschikt is voor welk gerecht en nog veel meer! Of het nu gaat om een ​​ijzeren pan of een aluminium pan. !

Welk materiaal voor pannen is het beste?

Als je pannen wilt kopen , heb je een grote keuze aan materiaal, type coating en maat of vorm. De vraag rijst onvermijdelijk welk materiaal het beste is en waarom er zoveel verschillende soorten pannen zijn.Bij nadere beschouwing wordt echter al snel duidelijk dat elk type pan zijn eigen specifieke voor- en nadelen heeft, waardoor de vraag naar de “beste pan” niet in het algemeen kan worden beantwoord, en lees verder om nog meer advies te krijgen over welke pan gebruiken.

Maar laten we eerst eens kijken naar de verschillende materialen voor pannen:

Roestvrijstalen pan

Welke pan gebruiken voor welk gerecht, een echte klassieker onder de pannen is ongetwijfeld de roestvrijstalen pan. Het is zeer duurzaam en krasvast, waardoor het een lange levensduur heeft. Het hanteren ervan vereist echter oefening, daarom vinden vooral beginners het vaak moeilijk om het te gebruiken.

Voordelen:

 • krasbestendig
 • makkelijk in onderhoud
 • geur- en smaakloos
 • goede warmteopslag

Nadelen:

 • langzame verwarming
 • vereist oefening
 • niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor nikkel indien niet gecoat

Gietijzeren pan

De gietijzeren koekenpan is ook zeer duurzaam, maar vereist ook veel zorg, omdat hij gevoelig is voor roest. Over het algemeen is de pan minder geschikt voor beginners omdat hij vrij zwaar is in vergelijking met andere pannen en je bij het hanteren ervan op een paar dingen moet letten.

Voordelen:

 • lastig te hanteren
 • extreem hittebestendig
 • zeer goede warmteopslag

Nadelen:

 • vatbaar voor roest
 • gevoelig voor voedingszuren
 • hoog eigen gewicht
 • duur


welke pan gebruiken

Beste keus

 • VEELZIJDIGE PAN: De gietijzeren koekenpan van Navaris is ontzettend veelzijdig. Vlees braden, pannenkoeken bakken, een stoofschotel bereiden of pizza maken: het kan allemaal in deze pan.
 • VOOR ALLE WARMTEBRONNEN: De bakpan is geschikt voor inductie, gas, keramisch koken en de oven. Maar ook op de barbecue of op open vuur kun je perfect eten bereiden in de pan.
 • DETAILS: De stoere groene koekenpan heeft een diameter van 30 centimeter. Hij is gemaakt van gietijzer met emaille coating, heeft een handvat en schenktuiten aan beide zijden. Het handvat is 13 cm lang waardoor je hem comfortabel kunt vasthouden.

Aluminium pan

Aluminium pannen behoren nu tot de meest gebruikte pannen. Dit komt enerzijds door het feit dat ze zeer gemakkelijk te hanteren zijn en anderzijds door hun extreme geleidbaarheid.Behalve voor aanbraden zijn aluminium pannen ook geschikt voor bijna alle soorten bereidingen!

Voordelen:

 • extreem geleidend
 • licht materiaal
 • goedkoop

Nadelen:

 • niet goed verwarmbaar
 • reageert op zure voedingsmiddelen

Welke pan voor welk gerecht?

Welke pan gebruiken voor gebakken aardappelen? Welke pan gebruiken voor biefstuk? Wie denkt dat niets ertoe doet, heeft het mis! Het kiezen van de juiste pan is een van de doorslaggevende factoren om een ​​bepaald gerecht al dan niet te laten slagen.

De belangrijkste soorten pannen en bij welke gerechten ze passen:

 1. Koekenpan: De goede oude koekenpan behoort tot de absolute basisuitrusting en is ook geschikt voor beginners. Het is een echte alleskunner in de keuken omdat het zowel geschikt is voor het bereiden van vlees en groenten als voor roerei en gebakken aardappelen.
 2. Stoofpan: Deze pan kenmerkt zich door een hogere rand en is daarom bijzonder geschikt voor gerechten met meer vloeistof, zoals goulash of ragout. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de pan ook gebruikt voor het bereiden van stoofvlees.
 3. Grillpan: Met dit type pan betreden we al geavanceerd terrein. Met zijn gegroefde bodem is hij ideaal voor steaks, kipfilets en natuurlijk gegrilde groenten.
 4. Wok: De wokpan behoort (nog) niet tot onze basispanuitrusting, maar is een absolute aanrader voor liefhebbers van de Aziatische keuken! Het is de alleskunner van Azië, want je kunt er mee koken, braden, stomen en braden. Het geheim zit hem in de ongelijkmatige warmteverdeling, zodat verschillende delen van de pan voor verschillende soorten bereidingen kunnen worden gebruikt.
welke pan gebruiken

Welke pan gebruiken

De BK Q-linair Master Black Kookpannenset – 5 delig is in alle opzichten slim. De pannen hebben een hoge geborstelde roestvrij edelstalen body waardoor extra grote porties in één keer gekookt kunnen worden. De BK Q-linair Master is uitgerust met een uniek afgietsysteem, waarbij de deksel met een kwartslagdraai in de rand van de pan, onder de greep, vergrendeld kan worden. Hierdoor wordt schenken en afgieten gemakkelijker en veiliger.

Welke pan voor welk fornuis?

Nadat de vraag “Welke pan gebruiken waarvoor?” is beantwoord, dus voor welk type bereiding en welk gerecht, rest alleen nog de vraag naar het type fornuis.De meest voorkomende pannen kunnen op alle soorten fornuizen worden gebruikt. Als je de pan in de oven wilt zetten, moet je er alleen voor zorgen dat de handvatten en het handvat geschikt zijn voor de oven.

Een bijzondere uitzondering is de inductiekookplaat:

Hiervoor kunnen alleen pannen met een ferromagnetische bodem worden gebruikt . Tegenwoordig vind je pannen gemaakt van bijna alle materialen met dergelijke bodems.

Voorzichtigheid:

Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van inductie en teflon! Zoals eerder vermeld, mogen Teflon-pannen niet te heet worden, maar dit kan heel snel gebeuren, vooral bij inductiekookplaten, als de pan leeg wordt verwarmd – het is dus belangrijk om dit ten koste van alles te vermijden.

Overzicht welke pan gebruiken

Bij het kopen van pannen zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, zodat met name beginners vaak overweldigd worden.Lees verder om nog meer advies te krijgen over welke pan gebruiken.

Dus hier is de korte versie nog een keer:

 • Braad- en braadpannen, bij voorkeur van gecoat aluminium, zijn bijzonder geschikt voor beginners.
 • Gevorderde koks kunnen al een grillpan of zelfs een sauteerpan uitproberen. Afhankelijk van uw voorkeur kan het gecoat of ongecoat zijn.
 • Voor echte professionals zijn pannen van roestvrij staal en gietijzer bijna verplicht. Alleen met deze pannen kun je bijvoorbeeld een steak echt heet schroeien.

Welke pannen je uiteindelijk echt nodig hebt, hangt af van of je beginner of gevorderd bent en wat voor soort gerechten je in de eerste plaats wilt koken.

Verschil pan met coating en zonder coating

Het type coating is minstens zo belangrijk als het materiaal zelf .

Gecoate pannen hebben het voordeel ten opzichte van ongecoate pannen dat je bijna helemaal zonder olie en boter kunt. Deze pannen zijn dus ideaal om vetarm te koken!Het nadeel is dat je de meeste pannen met antiaanbaklaag niet tot zeer hoge temperaturen kunt verhitten.

Terwijl pannen van roestvrij staal of gietijzer meestal geen coating nodig hebben, hebben pannen van andere materialen zoals aluminium meestal een coating nodig.Hier geldt hetzelfde:

Coaten is niet zomaar een coating!

Teflon antiaanbaklaag

Als het gaat om antiaanbaklagen, loopt Teflon, ook wel polytetrafluorethyleen (PTFE) genoemd , ver voorop. Met een PTFE-pan kun je veilig zonder frituurvet dankzij de uitstekende antiaanbaklaag.

Daarnaast behoren teflonpannen tot de goedkoopste pannen, wat een extra verklaring is voor hun algemene populariteit.Pannen met deze PTFE antiaanbaklaag hebben echter ook hun nadelen:

Deze houden onder andere in dat de pannen geen hoge temperaturen verdragen. Al bij 230 °C kunnen plastic deeltjes loskomen en bij nog hogere temperaturen kunnen zelfs giftige gassen vrijkomen!

Het is daarom belangrijk om de pan tijdens het koken nooit onbeheerd achter te laten en niet te lang zonder inhoud op te warmen.Een ander nadeel is de gevoeligheid voor krassen.lees verder om nog meer advies te krijgen over welke pan gebruiken.

Emaille coating

De emaillaag blijkt veel hittebestendiger te zijn (tot 400 °C), maar verliest zijn antiaanbaklaag.Het oppervlak is glad, krasvast en een goede warmteopslag.Emaille is echter niet schokbestendig en gevoelig voor temperatuurschokken.

Keramische coating

Een pan met een keramische coating is hittebestendig tot 450 °C en heeft een redelijk goede antiaanbakwerking, maar dit slijt na verloop van tijd.Net als bij emaille is keramiek niet slagvast, waardoor de coating kan afbladderen. Maar het loont de moeite om goed voor de keramische pan te zorgen, want hij is krasvast en een goede warmtegeleider.Verwarming op middelhoog niveau is hier vaak voldoende.

Welke pan gebruiken voor welk gerecht?

Een koekenpan is niet zomaar een koekenpan. Daarom hebben professionele koks meer dan alleen een pan in de kast. Welke pan gebruiken voor welk gerecht lees je in dit artikel. Hier is een klein overzicht van verschillende pannen en hun toepassingen in de moderne keuken.Hieronder presenteren wij enkele gerechten en de daarbij behorende pan die je kunt gebruiken.Lees verder om antwoord te krijgen op de vraag welke pan gebruiken voor welk gerecht.

Welke pan voor roerbakgerechten?

Welke pan gebruiken voor roerbakgerechten daarvoor zijn ongecoate pannen het best geschikt (voor professionals of koks met een beetje oefening) Ze zijn bijzonder geschikt voor koken op zeer hoge temperaturen, stoven of krokant aanbraden werken het beste met ongecoate pannen . Hiervoor is echter vet of olie nodig zodat er niets aanbrandt of plakt.

Welke pan voor biefstuk en gebakken aardappelen?

IJzeren pannen zijn ideaal voor het krokant aanbraden. Ze produceren intens geroosterde aroma’s en steaks , gebakken aardappelen en dergelijke krijgen een heerlijke korst. Bij aankoop kunt u kiezen tussen gietijzeren en smeedijzeren varianten.

Welke pan is het beste voor gebakken aardappelen?

Welke pan gebruiken om aardappelen te bakken, aardappelen worden pas krokant en lekker in een ijzeren pan. Kenners discussiëren over de vraag of het een smeedijzeren pan of een gietijzeren pan moet zijn. Het is belangrijk dat de pan voor gebruik wordt gekruid.

Wat voor pan voor het braden van vlees?

Ongecoate pannen zijn ideaal als geroosterde aroma’s moeten worden gecreëerd of als u wilt dat het voedsel een intense smaak heeft. Voor vlees dat moet worden aangebraden zodat het een mooie korst krijgt maar van binnen sappig blijft, is een pan zonder coating de beste keuze.

Welke pan gebruiken voor roerei?

Alles wat niet zo snel oververhit of aangebraden hoeft te worden, is in goede handen in een gecoate pan . Roerei of pannenkoeken werken bijzonder goed in een pan met antiaanbaklaag omdat het snel reageert op temperatuurveranderingen.

Welke pan is het beste voor schnitzel?

In welke pan kan ik de schnitzel bakken ? Voor het gebruik van pannen geldt in het algemeen het volgende : ongecoate pannen worden gebruikt voor gefrituurd voedsel dat wordt verwarmd tot boven de 200 graden . Anders kunt u gecoate pannen gebruiken – ideaal voor gepaneerde schnitzels .

In welke pan groenten sauteren?

Een pan met een keramische coating is ideaal voor het langzaam en voorzichtig garen van groenten . Op deze manier blijven alle waardevolle voedingsstoffen behouden – en blijven uw groenten knapperig en beetgaar!

Welke pan voor stoofschotels?

Welke pan gebruiken voor stoofschotels, daar is de gietijzeren pan uitermate geschikt voor.Het voordeel: Hoe vaker je de pan gebruikt , hoe beter de bakeigenschappen. In deze pan kunnen bijzonder goed gestoofde gerechten worden bereid .

Welke pan voor visfilet?

Een pan met antiaanbaklaag is essentieel om de vis succesvol te bakken.Zet de pan op middelmatige temperatuur, voeg olie toe aan de pan en laat deze opwarmen. Zorg ervoor dat u olie gebruikt om te frituren, die erg heet kan worden; Olijfolie is bijvoorbeeld niet geschikt.

Welke pan voor sauzen?

wij raden een ijzeren pan of een pan met PTFE/Teflon-coating aan . Enerzijds gebruik je de roestvrijstalen pan om zure sauzen te bereiden die het patina van de ijzeren pan zouden aantasten, anderzijds is hij perfect voor het blussen van restjes uit de pan.

Welke pan gebruiken voor steaks

De juiste braadpan voor steaks.De perfecte steak wordt in een pan op hoog vuur aangebraden en daarna in de oven klaargemaakt. Een ovenvaste pan is daarom een ​​vereiste.Gietijzeren of roestvrijstalen braadpannen zijn ideaal voor het braden van steaks, omdat ze bestand zijn tegen de vereiste hoge temperatuur van 180°. Gietijzeren pannen hebben het voordeel dat ze warmte zeer goed opslaan en gedurende lange tijd constant op de steak overbrengen.Als je de biefstuk aan beide kanten hebt aangebraden, schuif je de hele pan in de voorverwarmde oven om het koken af ​​te ronden. De exacte duur hangt af van de dikte van de steak en de gewenste gaarheid.

Gebruik voor het frituren alleen zeer goed verwarmbare en smaakloze olie of geklaarde boter. Pure boter of olijfolie zijn daarentegen niet geschikt. Voeg de olie pas toe aan de pan als deze heet is. Maak je geen zorgen als de steak in het begin aan de bodem van de pan plakt. Het zal zichzelf oplossen in de komende 60 tot 90 seconden. De Maillard-reactie zorgt voor de gewenste bruine korst.

Welke pan voor krokant aanbraden?

Als u voedsel snel en krokant wilt schroeien , bijvoorbeeld vlees of gevogelte, moet u een pan gebruiken die tot hoge temperaturen kan worden verwarmd. Roestvaststalen krokante pannen kunnen tot zeer hoge temperaturen worden verwarmd zonder dat ze kromtrekken. Ze zijn absoluut bodemstabiel en verdelen de warmte gelijkmatig